Bosansku Krupu povodom poplava posjetio premijer Vlade USK Mustafa Ružnić

Noć u Bosanskoj Krupi, u kojoj je jučer proglašeno stanje prirodne nesreće, također je bila bez sna za mnoge mještane, posebno one u mjestima Svetinja i Kajtezi gdje su se izlili potoci i poplavili kuće, garaže, štale, hambare, obradive površine i polja. Prvenstveno zbog toga, ali i druge problematike, u Bosanskoj Krupi je danas u pratnji savjetnika Mirsada Topčagića boravio premijer Vlade USK Mustafa Ružnić.

U Bosanskoj Krupi je jučer usljed obilnih padavina došlo do izlijevanja vodotoka druge kategorije i plavljenja objekata među kojima su i desetine domaćinstava, te poljoprivredna gazdinstva. Situaciju su znatno otežala klizišta, od četiri koliko ih je evidentirano najkritičniji su na Crkvini i u Prvomajskoj ulici. Ohrabruje činjenica da Una u Bosanskoj Krupi posljednjih nekoliko sati stagnira, u 9.00 sati jutros njen vodostaj je iznosio 258 cm, što je za 32 cm ispod kritične tačke. U Bosanskoj Otoci je čak u blagom opadanju, u 10.00 sati je iznosio 290 cm.

 

Detaljno sam premijera informisao o situaciji koja se dešavala u proteklih 48 sati i svemu onome što smo poduzeli. Proglasili smo stanje elementarne nepogode, prirodne nesreće i premijer je već reagovao i potpisao nalog za interventna sredstva od 20 hiljada KM. To je ono što nama treba od Vlade, viših nivoa vlasti, dakle jedno razumijevanje, saradnja u rješavanju naših problema“, istakao je načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

 

Načelnik Halitović naglašava da je sve učinjeno kada je u pitanju zaštita od poplava. Kaže da su građani obavješteni na vrijeme i da su poplavljene kuće gdje ljudi nisu ozbiljno shvatili upozorenje i nisu sarađivali u preventivnim mjerama. Smatra da će se pričinjena šteta na inftrastrukturi, komunalnim objektima i instalacijama, moći sanirati sredstvima koja ima Općina i koja će biti doznačena od Vlade USK.

 

Sinoć smo poslije Sanskog Mosta bili i u Ključu gdje je također proglašeno stanje elementarne nepogode. Danas ćemo vidjeti kakvo će biti stanje sa gradovima Bihać i Cazin, a zatim sjesti opet sa direktorom FUCZ, napraviti procjenu stanja i vidjeti kako i šta dalje kada je u pitanju naš kanton. Za proglašenje stanja prirodne nesreće u kantonu dovoljno je da to učinu tri općine, međutim polako dolazi do stagnacije u nekim općinama pa pravimo kalkulaciju i razmišljamo šta je najbolje za nas kada je u pitanju kanton“, kazao je premijer Vlade USK Mustafa Ružnić.

 

Posjetu premijera Ružnića Krupljani su iskoristili i za razgovor o realizaciji infrastrukturnih projekata.

 

Razgovarali smo i o izgradnji putnih pravaca, realizaciji projekata za koje su građani izrazili želju da se rade ove godine. Imali smo radni sastanak sa članovima Udruženja „Reis Mehmed - Džemaludin Čaušević“ koje je ponudilo tri-četiri projekta vezana za mjesnu zajednicu Arapuša. Dogovorili smo da već iduće sedmice to mjesto posjete svi oni koji su vezani za iznesenu problematiku i da se pokrenu neke stvari koje stoje duže vrijeme“, zaključio je premijer Ružnić.