Bosna i Hercegovina druga u Europi po broju dostavljenih pizza

.

U Bosni i Hercegovini, pizza ostaje neizostavan dio prehrambenih navika, a podaci platforme Glovo pokazuju da je ovaj klasik doživio posebno uzlet u dostavama tokom 2023. godine.

Prema podacima Glova, BiH je bilježila najveći rast dostavljenih pizza u Jugoistočnoj Europi, a druga je zemlja u Europi po broju dostavljenih pizza, odmah iza Portugala. Ukupno je dostavljeno gotovo 250.000 pizza tokom 2023. godine, što predstavlja porast od 27% u odnosu na prethodnu godinu.

Interesantno je da je pizza bila najtraženija u decembru, iako je najčešće naručivana u jesenjem periodu. Rekordan dan zabilježen je 29. decembra 2023. godine, kada je dostavljeno gotovo 1.070 pizza širom BiH, što znači da se po jedna pizza prodavala svake minute i 20 sekundi.

Narudžbe pizze najčešće su se događale za večeru, između 18 i 20 sati, pri čemu petak ostaje najpopularniji dan za naručivanje. Sarajevo prednjači po narudžbama i dostavi pizza, dok je Tuzla zabilježila najveći godišnji porast narudžbi u 2023. godini.

Capricciosa ostaje najomiljenija pizza u BiH, slijedi je Margherita, dok je Pepperoni skočio na treće mjesto, zamijenivši Mexicano. U Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli, Capricciosa dominira već dvije godine zaredom.

Najveći ljubitelj pizze u BiH dolazi iz Sarajeva, naručivši čak 152 pizze u 2023. godini. Ostaje vidjeti hoće li se trendovi promijeniti u 2024. godini i hoće li se pojaviti novi favoriti među okusima pizze.