Bosna u problemu zbog udovica ISIL-a: 30-godišnja Cazinjanka se udala dva puta u Siriji

Raseljeni Siriji koji su pobjegli u glavni grad Raqqa u islamskoj državi prije nego što je pao na sirijske snage, smješteni su u Ain Issa, logoru sjeverno od grada .

Budući da su borci ISIL-a sve više potiskivani, većina njih se vraća svojim matičnim zemljama, među kojima je i Bosna. Hiljade žena koje su pratile muževe u Siriju i Irak ostale su zaglavljene u mukama, često s malom djecom.

Među njima je i Sara (pseudonim), takozvana ISIL udovica, jedna od mnogih žena čiji su muževi poginuli u Islamskoj državi, ostavljajući ih same s malom djecom. Ona i djeca trenutno žive u kampu "Roj" u sjevernoj Siriji za izbjeglice Islamske države, u nadi da će se vratiti u domovinu.

Sara je otišla iz Bosne u Siriju u martu 2015. godine sa svojim mužem, fundamentalistom kojeg je upoznala na internetu.

Njena majka Lejla ju je preklinjala da ne ide. Ona je bila u prvim redovima tokom rata u Bosni i znala je kako ratna zona izgleda.

Bila sam u šoku kada mi je pisala iz Sirije. Jedva sam došla k sebi da se udala, ali ovo je bilo nezamislivo – kaže ona.

Lejla, uznemirena zbog situacije njene kćerke, ne može da se obrati bosanskoj vladi za pomoć. Ali se zato povezala s dvije druge porodice, čije su kćerke i sestre u istom kampu. Zajedno se nadaju da će uvjeriti vladu da ih vrati u zemlju, zajedno s njihovih devetero djece.

Udovice žive u jednoj vrsti čištilišta, njihova nesigurna pozicija je rezultat kompliciranog pitanja šta je s povratkom stranih boraca i njihovih porodica, koje su možda radikalizirane.

Zvaničnici koriste kompleksnu situaciju kao taktiku odgađanja.