Bošnjaci između komunizma i nacionalizma: Izetbegovićevi nacionalisti vladaju Bosnom skoro koliko i Titovi komunisti?

BOŠNJACI
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović čestitao je danas 31. godišnjicu postojanja i rada SDA, nazvaviši svoju stranku „političkim divom“. Pošto su na vlasti skoro koliko i komunisti Bošnjaci ne znaju KO JE GORI!

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović čestitao je danas 31. godišnjicu postojanja i rada te stranke, naglašavajući da je uložen ogroman napor te postignut ogroman rezultat u proteklim decenijama, posebno u prvom desetljeću u kojem je stranku predvodio rahmetli Alija Izetbegović.

“Izboriti nezavisnost zemlje, uspostaviti državu sa svim njenim institucijama i atributima, formirati vojsku i odbraniti cjelovitost države, ispraviti kičmu Bošnjacima reafirmirajući njihovu vjeru i kulturu, vraćajući im nacionalno ime i ime jezika, neosporno je historijsko postignuće, kakvo mnogi brojniji i snažniji narodi od nas nisu uspjeli ostvariti”, kazao je.

Lider SDA podvukao je da je potrebno uspostaviti snažnu probosansku koaliciju koja će zatim naći partnere u hrvatskom i srpskom korpusu, sačuvati nezavisnost državnih institucija, bez obzira na pritiske i prijetnje.

Naglasio je i da SDA mora učiti na greškama, mijenjati se i podmlađivati. Snaga SDA su iskusni seniori, oni koji već decenijama rješavaju kompleksne političke, sigurnosne i ekonomske probleme u BiH, ali to nije dovoljno za vrijeme koje dolazi.

„Treba nam čitava garnitura mladih, ambicioznih, rječitih i borbenih kadrova koji će unijeti novu energiju u rad stranke, rad vijeća, skupština i parlamenata. Moramo nanovo dokazati da zaslužujemo ime koje se završava riječju – Akcija“, kazao je Izetbegović.

Dodao je da svaka sredina traži kadrove koji su u njoj stasali, kantonalni centri trebaju mlade kadrove posebnih sposobnosti, osobe koje imponiraju takvim sredinama. Kroz rad povjereništava uvedenih u niz općinskih odbora taj proces treba biti okončan u slijedećih mjesec dana.

„Ne smijemo dopustiti da se zadrži status quo, da se neuspješni kadrovi recikliraju na vodećim pozicijama. Time nećemo pomoći ni sebi, ni njima„, poručio je Izetbegović.

Osvrnuo se i na odlaske kadrova iz stranke, navodeći da je posljednji u nizu koji su napustili SDA Semir Efendić, a Izetbegović je njemu i svima koji su napustili ili se spremaju da napuste SDA zaželio svako dobro te podsjetio da svi imaju obavezu služiti narodu i državi, da će biti rivali, ali da nipošto ne trebaju biti neprijatelji.

„Koaliranje i dogovor onih koji sebe smatraju bosanskim patriotama je temelj na kojem treba graditi buduće odnose. A za one koji potcjenjuju snagu SDA smo ipak uradili jedan grafikon koji pokazuje odnose snage stranaka, odnosno podrške glasača kakva je bila jesenas kad su se svi udružili protiv nas. SDA je politički div dobrih namjera i s njim treba surađivati„, kazao je lider SDA.

Poručio je da je vrijeme za promjene i popravljanje samih sebe kako bi nastavili da mijenjaju i popravljaju stanje u zemlji.

„Vrijeme je za pokret, za aktivnu kombinaciju iskustva starijih i energije mlađih. Za novi entuzijazam. Vrijeme je za akciju. Za hrabru, fokusiranu, demokratsku akciju – zaključio u izjavi povodom 31. godišnjice od osnivanja stranke predsjednik SDA Bakir Izetbegović.