Bošnjaci Norveške na iftaru kod Dragana Kamarića

.

U petak, 29. aprila glavni imam u Norveškoj, Senaid ef. Kobilica bio je u posjeti Bošnjacima u Trondheimu, koji tradicionalno organiziraju zajedničke, kao i omladinske iftare u iznajmljenim prostorijama.

Pored zajedničkih džematskih iftara, ovdje se Bošnjaci znaju također okupljati u većem broju na privatnim iftarima kao što je iftar u Levangeru kod Dragana Kamarića.

Naš je narod u ovom džematu razasut po širem području Trondheima i okoline, jer je ipak riječ o većem gradu. To zna biti prilično zahtjevno i nepraktično posebno kada su zajednički iftari u pitanju, jer radno aktivne osobe sa posla dolaze, trebaju iftar pripremiti i onda valja 20 do 100 km, zavisno gdje je ko, voziti kako bi stigao na zajednički iftar.

Daleko veći izazov bude kada je iftar u krugu porodice i želite stići na teraviju.

Međutim, za radost i draž iftara u svom džematu i sa svojim zemljacima solidan broj porodica ovdje spremno je proći kroz ovaj pomalo stresan tempo. Sve ovo ima svoje čari i sve je ovo vrijedno divljenja.

Molimo Boga dž.š. da ih nagradi svakim dobrom za sve što čine za ovaj džemat- objavili su iz Islamske zajednice Norveške.