Božićni prijem za pravoslavne vjernike kod načelnika Armina Halitovića

Pravoslavni vjernici sutra slave svoj najveći i najradosniji praznik Božić, kojim se obilježava Hristovo rođenje.

Za njega su vezani mnogi običaji koji vrijeme od nekoliko sedmica oko Božića čine najsvečanijim periodom u cijeloj kalendarskoj godini. Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović priredio je danas tradicionalni prijem za svoje sugrađane koji Božić slave po julijanskom kalendaru.

Susret vjernika i načelnika bio je prilika da se svi zajedno prisjete nekadašnjih proslava Božića, druženja i radosti koju je sa sobom donosio blagdan. Isto tako, razgovaralo se o potrebama koje ima stanovništvo u srpskim povratničkim naseljima.

- „Meni je čast i zadovoljstvo što sa vjernicima mogu dijeliti radost koju osjećaju u vrijeme praznika. Tradicionalno se družim s njima pred Božiće i tu priliku, između ostalog, koristimo da u opuštenoj atmosferi razgovaramo o tome šta se i na koji način može uraditi da bi se stvorio bolji životni ambijent“, kaže načelnik Armin Halitović.

Svečanosti u povodu pravoslavnog Božića na području bosanskokrupske općine počinju danas, na Badnji dan, kada će kočije sa Badnjakom – hrastovim drvcetom, u pratnji pravoslavnih sveštenika održati božićne službe. Na sam dan pravoslavnog Božića u crkvama na prostoru Bosanske Krupe, u organizaciji Srpske pravoslavne parohije Bosanska Krupa, bit će služena i sveta liturgija.