Božidar Perišić osuđen na deset godina zatvora za ratni zločin u Rogatici

asd
Sud BiH je doni prvostepenu presudu za ubistvo Salema i Mustafe Sijerčića, te progon civilnog bošnjačkog stanovništva

Sud Bosne i Hercegovine je donio prvostepenu presudu u predmetu Božidar Perišić i dr. kojom je optuženik Božidar Perišić proglašen krivim što je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, tokom rasprostranjenog i sistematskog napada jedinica vojske i policije Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske (VRS), usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Rogatica, koji je trajao od mjeseca maja 1992. godine najdalje do kraja 1992. godine, znajući za taj napad i svjestan da njegove radnje tvore dio tog napada, kao pripadnik Prve podrinjske lake pješačke brigade VRS (Rogatička brigada VRS), vršio progon civilnog bošnjačkog stanovništva na nacionalnom, vjerskom i etničkom osnovu, čime je počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h) progon, u s vezi s točkom a) - lišenje druge osobe života (ubojstvo), a sve u svezi s člankom 180. stavak 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH). Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 10 godina.

Prema prvoj tački optužnice, osuđen je da je 19. juna 1992. godine u rogatičkom naselju Gračanica, pucajući iz automatskog naoružanja, ubio Salema i Mustafu Sijerčića.

Njihova tijela su naknadno zapalili nepoznati pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) i do danas nisu pronađena.

- Vijeće je van svake razumne sumnje zaključilo da je Perišić lišio života Salema i Mustafu Sijerčića -  rekao je predsjedavajući Vijeća Davorin Jukić, kao i da su ostvarena sva bitna obilježja krivičnog djela zločina protiv čovječnosti.

Kako je kazao, Vijeće je u cijelosti poklonio vjeru saslušanim svjedocima.

Vinko Zoranović oslobođen optužbi za zločine počinjene na području Rogatice 1992. i 1993. godine.

Prema ovoj presudi, vrijeme koje je optuženi Perišić proveo u pritvoru uračunat će se u kaznu, a oštećeni se sa imovinskopravnim zahtjevom upućuju na parnicu.