Brazilski predsjednik konačno odlučio reagirati

Brazilski predsjednik naredio je oružanim snagama da se uključe u borbu protiv rekordnih šumskih požara u Amazoniji, nakon žestoke međunarodne reakcija na ogromnu štetu koju vatrene stihije nanose „plućima svijeta“.

Predsjednik Žair Bolsonaro (Jair) rasporedio je vojnike u prirodne rezervate, starosjedilačke oblasti i pogranična područja, prenosi Avaz.

Ovaj potez očigledan je preokret u ponašanju Bolsonara, ocjenjuje britanski BBC.

Neke države zaprijetile su da će poduzeti mjere protiv brazilske ekonomije ako vlasti ne poduzmu mjere za zaustavljanje požara.

Francuska i Irska poručile su da neće ratificirati veliki trgovinski sporazum sa zemljama Južne Amerike, a finski ministar finansija pozvao je EU da razmotri zabranu uvoza brazilske govedine.

U televizijskom obraćanju naciji Bolsonaro je rekao da šumski požari "postoje u cijelom svijetu" i "ne mogu poslužiti kao izgovor za moguće međunarodne sankcije".

Smatra se da su mnogi požari započeti namjerno, a sumnja pada na poljoprivrednike koji na taj način krče šume i dobivaju plodno zemljište.

Bolsonaro je kritizirao aktiviste za zaštitu okoliša i najavio odlučnu podršku čišćenju područja Amazonije za poljoprivredu i rudarstvo.

Stručnjaci i aktivisti kažu da je njegova administracija praktično dala zeleno svjetlo za uništavanje prašume.

Ekološke grupe u petak su održale proteste u gradovima širom Brazila da bi zatražile odlučniju akciju u borbi protiv požara, a demonstranti su se okupili i ispred brazilskih ambasada širom svijeta.