Briga mladih šta je ko radio u ratu oni hoće posao, uređen sistem i državu

Vrijeme predizbornih kampanja uvijek je pogodno za spinovanje javnosti u cilju prikazivanja određenih političkih organizacija i pojedinaca kao najboljim, najpozvanijim i najkompetentnijim da budu nosioci vlasti u narednih četiri godine.

U tim političkim trikovima prednjači jeftina i pomalo već otrcana priča o ratu, patriotizmu i naciji. A najviše se upotrebljava termin "izdaja" tipa: ONI SU IZDALI NAROD, ONI SU SE ODVOJILI OD NAS I PRAVOG PUTA KOJIM BIH TREBA IĆI, ONI CIJEPAJU BIH PRAVEĆI NOVE STRANKE, ONI SU BILI U KANCELARIJAMA DOK SMO SE MI BORILI...

Ono što kreatori takvih spinova moraju i trebaju znati, jeste da mlade generacije uopće ne zanima gdje je ko bio i šta je ko radio u ratu. Ono što njih zanima, jeste dobro uređeno društvo i država u kojoj funkcioniše zakon, pravosuđe radi svoj posao kako treba i na vrijeme, obrazovanje ima potrebni kvalitet da ih privoli da ovdje studiraju umjesto da idu vani na studije, i naravno, priča svih priča, kada su mladi u pitanju - da imaju prilike i šanse da se zaposle i pokažu svoje znanje i kapacitet, te ostvare karijeru u određenoj struci i poslu kojeg vole.

Sve ostalo će ih samo još više udaljiti i otjerati od Bosne i Hercegovine i izgubićemo ih zauvijek na način da će se u zemljama zapada iz inata asimilirati i prihvatiti strana državljanstva, pa će ova priča o tome ko je šta radio u ratu presjesti i trgnuti na nos, ako već nije.