Brisel: Dodik traži da se iz dokumenta izbaci osuda ruske agresije na Ukrajinu

.
Dokument koji je na potpisivanje liderima političkih partija u BiH ponudila Evropska unija na današnjem sastanku u Briselu, izazvao je, očekivano, još veću polarizaciju među prisutnima.

 

Prema pouzdanim informacijama, dok su lideri političkih partija sa sjedištem u Sarajevu (SDA, SDP, DF, NiP, NS, PDA i NB) pokazali spremnost da potpišu ovaj sporazum, stranke iz entiteta RS to odbijaju, a kako stvari trenutno stoje, dokument neće potpisati ni lider HDZ-a Dragan Čović.

OBJAVU POGLEDAJTE OVDJE.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, naime, traži od evropskih zvaničnika da iz sporazuma u potpunosti izbace klauzulu koja se odnosi na osudu ruske agresije na Ukrajinu, što je i ranije najavio da će uraditi.

S druge strane, njegov politički oponent, lider PDP-a Branislav Borenović rekao je da uopće ne želi potpisati sporazum.

"Vi imate luksuz da sebi možete priuštiti da mandat potrošite čekajući korumpiranu elitu da uvede vladavinu zakona. Moj narod i ja tu privilegiju nemamo. Mi se moramo suočiti sa surovom istinom. Korumpirani političari i evropske vrijednosti ne mogu zajedno. Zbog toga, ne očekujete od mene da sa njima potpišem bilo šta, jer moje i njihove vrijednosti nisu i ne mogu biti iste", naveo je Borenović u svom obraćanju u Briselu.

Od ranije je poznato da Čović neće prisustvovati sastanku zbog navodnih stomačnih problema, iako je dan prije najavio da ne želi ići na sastanak jer će tamo biti Željko Komšić.

Izvor: