Brisel od BiH zatražio jačanje mehanizama za upravljanje migracijama

U Briselu je u toku sastanak delegacije BiH sa zvaničnicima Evropske unije o migrantskoj krizi u BiH. Kakao je za "Avaz" potvrdio Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i jedan od članova bh. delegacije, u dosadašnjim razgovorima, od naše zemlje je zatraženo da ojača mehanizme za upravljanje migracijama, da se teret krize, osim što je trenutno samo na Unsko-sanskom kantonu, ravnomjerno rasporedi i na druge krajeve zemlje.

U tom svjetlu traže da dođe do otvaranja migrantskih centara i u drugim dijelovima BiH da oni ne budu samo u Bihaću i Velikoj Kladuši - kazao je Kljajić. 

Također, on je potvrdio da su zvaničnici Evropske unije ponovili raniji stav da je za njih neprihvatljivo da se prihvatni centar za migrante gradi na Vučjaku kod Bihaća, prvenstveno iz razloga jer je na tom području bila deponija. 

Evropsku delegaciju predvodi direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson (Cristian Danielsson), dok su u bh. delegaciji, osim Kljajića, i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, kao i premijer Unsko-sankog kantona Mustafa Ružnić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i komesar policije USK Mujo Koričić. 

Ambasadorica Emina Merdan, šefica Misije BiH pri Evropskoj uniji u Briselu, također prisustvuje sastanku. 

Inače, zvaničnici s područja USK kazali su za "Avaz" da je za njih prihvatljivo da migrantski centar ne bude na Vučjaku, no insistirat će na tome da se nađe nova lokacija za te namjene, ali isključivo van urbanog područja.