Brisel potvrdio: Bosna i Hercegovina nije na listi zemalja čiji građani od 1. jula mogu putovati u EU

.
Vijeće Evropske unije upravo su donijeli odluku koje su to zemlje čiji će građani moći putovati u zemlje članice Evropske unije od 1. jula.

 

Bosna i Hercegovina nije na tom spisku.

 

Na spisku su Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina uvjetno.

 

Odluka će se revidirati svake dvije sedmice.Stanovnici Andore, Monaka, San Marina i Vatikana trebali bi se smatrati stanovnicima EU u svrhu ove preporuke.

 

Kriteriji za određivanje trećih zemalja za koje bi trebalo ukinuti trenutna ograničenja putovanja obuhvaćaju posebnu epidemiološku situaciju i mjere zaštite, uključujući fizičko distanciranje, kao i ekonomska i socijalna razmatranja. Primjenjuju se kumulativno.

 

Što se tiče epidemiološke situacije, treće zemlje trebaju ispunjavati sljedeće kriterije, posebno:

 

- broj novih slučajeva COVID-19 u posljednjih 14 dana i na 100.000 stanovnika blizu ili ispod prosjeka EU-a (kao što je bilo 15. juna 2020.)

 

- stabilan ili opadajući trend novih slučajeva tokom ovog razdoblja u odnosu na prethodnih 14 dana

 

- ukupni odgovor na COVID-19 uzimajući u obzir dostupne informacije, uključujući aspekte kao što su testiranje, nadzor, praćenje kontakata, zadržavanje, liječenje i izvještavanje, kao i pouzdanost informacija i, ako je potrebno, ukupni prosjek rezultata za International Health Regulations (IHR). Informacije koje u tom smislu daju delegacije EU također se trebaju uzeti u obzir.

Reciprocitet bi se također trebao uzeti u obzir redovito i za svaki slučaj.

 

U zemljama u kojima se mjere ograničenja putovanja i dalje primjenjuju, iz ograničenja bi trebalo izuzeti sljedeće kategorije ljudi:

 

- Građani EU i članovi njihovih porodica

 

- dugoročni stanovnici EU i članovi njihovih porodica

 

- putnici s bitnom funkcijom ili potrebom, kako je navedeno u Preporuci.

 

Zemlje povezane sa Šengenom(Island, Lihtenštajn, Norveška, Švicarska) također sudjeluju u ovoj preporuci.