Britanci dobili dozvolu za eksploataciju zlata i drugih plemenitih metala kod Vareša

Britanska kompanija Adriatic Metals, koja već izvjesno vrijeme istražuje nalazišta plemenitih metala kod Vareša, dobila je i konačnu dozvolu za njihovu eksploataciju.

U istraživanju lokaliteta Rupice stručnjaci iz kompanije Adriatic Metals upravo su napravili, kažu, veliki korak iz razloga što su regulatorna tijela prihvatila izvještaj kompanije o geološkim rezervama za projekt Rupice-Juraševac-Brestić, čime se stvaraju preduvjeti za eksploataciju plemenitih metala iz ovog područja.

Dokument nazvan Rezervni elaborat je nedavno stupio na snagu i on definira pojavu ekonomskih količina olova, cinka, barita, zlata, srebra i bakra u ovim zonama.

Prema postojećim zakonima u BiH, kada ekonomsku količinu bilo kojeg metala odredi neka kompanija, ona mora podnijeti zahtjev za njihovo dodavanje postojećim ugovorima o koncesiji putem tzv. koncesijskog dodatka, piše Klix.ba.

Adriatic Metals je krajem prošle godine podnio prijavu za istraživanje na lokalitetu Rupice-Juraševac-Brestić, koju su sada i zvanično prihvatile relevantne institucije u BiH, prenosi The West.

Prema tvrdnjama iz kompanije, ovo je značajna prekretnica jer se svaka dopuna ugovora o koncesiji automatski primjenjuje i na sva druga istraživačka polja koja su već u vlasništvu Adriatic Metalsa.

Kopanja u svrhu istraživanja ne bi uključivala samo projekt Rupice-Juraševac-Brestić, već i područja projekta Veovača I i II, koja obiluju cinkom, olovom, srebrom, baritom i zlatom.

Zahtjev za izdavanje dozvole za eksploataciju Veovače već je u naprednoj fazi i očekuje se da će uskoro biti dostavljen vlastima.

Kako bi se dobila dozvola za eksploataciju lokaliteta Rupice, od Adriatic Metalsa će se zahtijevati da dostavi kompletnu studiju o utjecaju na okoliš, koji će ​​u načelu 
uključivati plan lokacije, plan rudarskih radova, sporazume o pristupu zemljištu i dozvolu za urbanističko planiranje.

Kompanija je navela da je rad na prikupljanju potrebne dokumentacije već započeo i da će biti okončan nakon završetka programa istraživanja i razvoja resursa na širem projektu Rupice-Juraševac-Brestić.