Britanci od "Energoinvesta" sada traže 26 miliona maraka!

Državna kompanija „Energoinvest“ Sarajevo dužna je britanskom naftnom gigantu „Sinochem Oil“ platiti čak 26 miliona KM (oko 13 miliona dolara) za predratni dug za naftu.

Problem ignoriran 

Spor između Britanaca i „Energoinvesta“ traje već godinama, ali je dug s kamatama s ranijih osam miliona dolara po presudi narastao na 13 miliona. S tim je ponovo upoznata i Vlada Federacije BiH, o čemu ju je upozorila ova britanska firma zahtijevajući isplatu duga.

 Problem je ignoriran, a kamate su samo rasle.

 Jure Novljan, predstavnik „Sinochem Oila“, potvrdio je jučer za „Avaz“ ovu informaciju. Tvrdi da su svi napori da dug konačno bude isplaćen stavljani u drugi plan, iako je blokirana i imovina „Energoinvesta“ u Hrvatskoj, a vlasnici „Sinochem Oila“ polako gube strpljenje.

Image

U Hrvatskoj su Britanci blokirali čak 17 benzinskih pumpi koje je „Energoinvest“ prije četiri godine prodao firmi „Dirus“ iz Zagreba za 13,2 milion KM, ali nikad nije dobio novac. Razlog tome je blokada imovine, koja će sada, kako stvari stoje, brzo završiti na dobošu, ali po mnogo nižoj cijeni.

 Kako nam je rečeno, Britanci već traže novog kupca, čime bi „Energoinvest“ definitivno ostao i bez imovina i bez novca, ali s višemilionskim dugom oko vrata.

 Saznajemo da su u Vladi FBiH svjesni problema, ali da „Energoinvest“, zbog teškog stanja u kojem se nalazi, teško može isplatiti dug, a ni Vlada nema planirana sredstva. 

Prodaju imovine odobrila je Agencija za privatizaciju u FBiH, ali novac nikad nije uplaćen ni Vladi ni „Energoinvestu“.

 Podnijeli tužbu

 Bisera Hadžialjević, direktorica „Energoinvesta“, kaže za „Avaz“ da se ništa nije pomaklo s mrtve tačke i da oni i dalje ne priznaju dug, a žele povrat nekretnina. 

- Tačno je da su blokirali našu imovinu u Hrvatskoj, ali nije blokirano sve. Mi smo tužili „Dirus“ i tražimo povrat imovine. Kada je u pitanju dug, on je, prema presudi, osam miliona dolara, a za kamate ne znamo ništa - kaže Hadžialjević.

Zapljena imovine u Pločama

 Na osnovu odluke o prinudnoj naplati „Sinochem Oil“ je prije dvije godine u Luci Ploče zaplijenio i dalekovodne konstrukcije „Energoinvesta“ i materijal koji je bio namijenjen za izvoz u Libiju.

 Vrijednost ove imovine bila je osam miliona KM. 

Hadžialjević tvrdi da su to uspjeli vratiti i uputiti na gradilišta u Libiji, ali ne objašnjava kako.