Britanija planira više koristiti nuklearnu energiju i vjetroelektrane

asdf

VELIKA Britanija danas je iznijela planove za jače korištenje nuklearne energije i vjetroelektrana na moru kako bi ojačala svoju energetsku neovisnost, a vlada se suočava s kritikama da nije donijela mjere koje bi odmah olakšale poziciju potrošača, izvijestio je Reuters.

S obzirom na to da su cijene energije ove godine dostigle rekordno visoke vrijednosti, dijelom zbog ruske invazije na Ukrajinu, Britanija želi bolje iskoristiti nuklearnu energiju te energiju vjetra i sunca, uz potporu domaćoj proizvodnji nafte i plina.

Čelnik britanske energetske kompanije E.ON UK Michael Lewis rekao je da neuključivanje mjera za pomoć ljudima da smanje potrošnju energije i bolje izoliraju domove "osuđuje tisuće više kupaca na život u hladnim domovima, traćenje energije i plaćanje više nego što je potrebno za grijanje".

Britanija lani obećala 1.7 milijardi funti za novi nuklearni projekt

Također je bilo malo detalja o tome kako će se novi projekti financirati, ali prošle godine Britanija je obećala do 1.7 milijardi funti za novi nuklearni projekt velikih razmjera, a ranije ove godine rekla je da će održavati aukcije za podršku projektima iz obnovljivih izvora.

Premijer Boris Johnson rekao je da će plan povećati domaće izvore pristupačne, čiste i sigurne energije.

"To će smanjiti našu ovisnost o izvorima energije izloženim promjenjivim međunarodnim cijenama koje ne možemo kontrolirati, tako da možemo uživati u većoj energetskoj samodostatnosti uz jeftinije račune", rekao je Johnson u priopćenju.

Planiraju iz nuklearne energije proizvoditi četvrtinu struje

Velika Britanija, koja ne uvozi puno nafte i plina od Rusije, planira iz nuklearne energije proizvoditi četvrtinu struje, što je znatan porast u odnosu na trenutnih 14 posto.

London također planira proizvesti 50 gigavata energije od plutajućih vjetroelektrane do 2030., što je znatan porast u odnosu na trenutnih 10 gigavata.

Vlada će izdati i nove licence za bušenje za vađenje nafte i plina iz Sjevernog mora. Britanski ministar gospodarstva Kwasi Kwarteng rekao je da će spomenuta strategija za tri do četiri godine utjecati na cijene energenata u Velikoj Britaniji.