Britanka ojadila bh. firmu za 20.000 KM: Presrela email i novac preusmjerila na svoj račun

h
Vješta 37-godišnjakinja iz Velike Britanije Vivijan N. je jednu bh. firmu “olakšala” za oko 20.000 KM i to tako što je presrela email komunikaciju između firme i njenog kupca u Belgiji, izmijenila fakturu te je sav novac preusmjerila na svoj račun.


- Novac je trebao biti usmjeren na belgijsku firmu, ali je prevarantica hakovala njihov mail, izmijenila broj žiroračuna na koji kupac treba da uplati robu i umjesto pravog računa firme, stavila je svoj, dok je sve druge originalne podatke ostavila. Tako je firma iz Belgije umjesto na račun preduzeća iz Bijeljine, novac za kupljenu robu od oko 12.000 eura uplatila na račun prevarantice, ispričao nam je izvor blizak istrazi.
Oštećena firma je odmah sve prijavila istražnim organima, koji su ovaj slučaj rasvijetlili krajem januara ove godine. Na pres-konferenciji koja je jučer održana u PU Bijeljina rečeno je da je firma iz Bijeljine 8. novembra 2019. godine prijavila policiji da je neko kompromitovao njihov mail i transakciju usmjerio na svoj račun.

- Opsežnom istragom smo utvrdili da je novac završio na računu državljanke Velike Britanije. Operativnim radom i koristeći resurse Interpola i ostalih organa gonjenja Velike Britanije, otkrili smo da je taj novac podignut u Manchesteru i identifikovana je žena koja je to učinila, rečeno je na konferenciji. Na sličan način su hakeri iz inostranstva ojadili pet preduzeća iz Bijeljine krajem 2019. kada su prevaranti novac usmjeravali na račune u zemljama Afrike, Azije i bivšeg SSSR-a.