Britanski znanstvenici: Ako škole ostanu otvorene, lockdown će trajati dulje

Skole
"AKO škole ostanu otvorene, dulje ćemo imati velik broj novozaraženih te će lockdown dulje trajati", rekao je bivši glavni znanstveni savjetnik Mark Walport.

 

"Sumnjam da će lockdown ovoga puta trajati toliko kratko kao prošli jer smo sada ostavili škole otvorenima", kazao je Walport za Sky News.

Britanski premijer Boris Johnson jučer je priopćio da se u zemlji ponovno uvodi lockdown, ali da će škole i fakulteti ostati otvoreni između 5. studenog i 2. prosinca. No neki djelatnici u obrazovnom sustavu ne slažu se s tom strategijom.

 

Sindikat želi da se škole zatvore

Nacionalni sindikat za obrazovanje (NEU), s više od 70.000 učitelja, nastavnika i pomoćnog osoblja, želi da se škole zatvore. Glavni tajnik NEU-a Kevin Courtney kazao je kako bi "vlada trebala uključiti sve škole u nacionalni lockdown".

"Podaci Državnog ureda za statistiku (ONS) jasno pokazuju da su škole žarišta koronavirusa. Nema smisla da se uvede nacionalna karantena a da se zanemare škole u kojima dolazi do širenja koronavirusa. To bi moglo dovesti do još duljih lockdowna", dodao je.

Prema najnovijim podacima ONS-a, 1% učenika britanskih osnovnih škola i 2% srednjoškolaca zaraženo je covidom-19. Sindikat je analizirao sadašnje i prijašnje podatke i zaključio kako je stopa zaraze u osnovnim školama devet puta veća nego što je bila na početku školske godine u rujnu, a 50 puta veća u srednjim školama.

Liječnik Jeremy Farrar, član vladine Znanstvene savjetodavne skupine za hitne slučajeve (SAGE), također je izjavio kako je prijenos covida-19 "visok" u srednjim školama.

"Znamo da je stopa infekcije visoka, posebno u srednjim školama. Osobno smatram da nam je lockdown ovoga tipa sada potreban, ali ako se broj zaraženih nastavi povećavati, pogotovo u srednjim školama, onda bi se ova odluka trebala preispitati nakon četiri tjedna kako bismo postigli da R padne ispod 1."

 

Ministar obrazovanja misli drugačije

Ministar obrazovanja Gavin Williamson rekao je jučer kako je "vrlo važno" da škole i fakulteti ostanu otvoreni. Glavni britanski liječnik Chris Whitty također se zalaže za ostanak djece u školama.

"Sasvim je jasno da postoji šansa da djeci može naškoditi zatvaranje škola. Smatram da će djeci više štetiti ostanak kod kuće nego pohađanje nastave, čak i tijekom pandemije", rekao je Whitty.

Predstavnica djece za Englesku Anne Longfield smatra da bi zatvaranje škola bilo "katastrofa" za dobrobit učenika i njihovo obrazovanje.