Brnabić o visokom predstavniku za BiH: Razumijem i bijes i frustraciju Milorada Dodika

asd
Predsjednik Aleksandar Vučić dobro poznaje Christiana Schmidta, kazala je Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je način na koji je postavljen novi visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt "više nego upitan, i da neće biti lako, ali da se Srbija nada jednom konstruktivnom i korektnom odnosu sa njim".

- Da je laka situacija? Nije. Izuzetno je teška. Ne znam koliko je na ovaj način postavljanje visokog predstavnika u skladu sa vladavinom prava, ali njima je sve dozvoljeno i sve moguće, rekla je Brnabićeva.

Ona je kazala “da onda, poslije svega, dođu ti neki koji su tako postavili visokog predstavnika i pričaju joj o vladavini prava”.

- Nisam Schmidta nikada upoznala. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ga zna jako dobro i znaju se dugi niz godina. Tako da sam u u razgovoru sa Vučićem nekako shvatila šta su očekivanja i čemu možemo da se nadamo tu i da opet neće biti lako, ali ja se nadam jednom konstruktivnom i korektnom odnosu, prenosi Srna. 

Premijerka Srbije je istakla da “u potpunosti razumije i bijes i frustraciju” i predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine  Milorada Dodika, premijera RS Radovana Viškovića i svih političkih predstavnika i vlasti i opozicije RS.

- Potpuno mogu to da razumijem, istakla je Brnabić, komentarišući nedavni sastanak u Beogradu Vučića sa političkim predstavnicima vlasti i opozicije Republike Srpske.

Brnabić je ocijenila da je “Vučić jedina osoba koja može sve njih skupi na jednom mjestu, te da su to oni i sami na sastanku rekli”.

- Vučić je jedina osoba koja, kada Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, predloži sastanak, on kaže – ovdje je potrebno nacionalno jedinstvo i pozove sve, da svi i dođu. To su svi oni i sami rekli – `predsjedniče Vučiću, vi ste jedina osoba koja sve nas može da okupi na jednom mestu u isto vreme u jednoj prostoriji, navela je ona.

Brnabić je rekla da je i povodom toga što “Vučić može da ujedini i poziciju i opoziciju u RS, ponovo razmišljala koliko bi lako bilo svim onima koji žele da destabilizuju region, Srbiju, srpski narod, gdje god živio, da uradi samo jednu stvar – da nema Aleksandra Vučića”.