Brod Moskva je na dnu Crnog mora. Što to znači za rusku vojsku?

fsa

RUSKA raketna krstarica trenutno se nalazi na dnu Crnog mora. Ukrajina tvrdi da je pogodila Moskvu protubrodskim projektilima Neptun i tako uzrokovala potonuće zapovjednog broda ruske Crnomorske flote. Rusija i dalje inzistira da je na brodu došlo do eksplozije streljiva uzrokovanog požarom.

Jučer je Amerika podržala ukrajinsku verziju priče. Viši dužnosnik američkog Ministarstva obrane rekao je kako vjeruju da su dva ukrajinska projektila Neptun pogodila ruski ratni brod u Crnom moru. No, što gubitak Moskve znači za rusku vojsku u Ukrajini?

Najveći učinak mogao bi biti na ruski moral. Kao zapovjedni brod ruske Crnomorske flote, Moskva je bila jedan od najpoznatijih i najvidljivijih vojnih sredstava ruske invazije na Ukrajinu. Iako službena Moskva pažljivo bira što će u Rusiji objaviti o ratu, teško je sakriti nestanak tako velikog ratnog broda.

Gubitak broda Moskve pobudit će sumnje u ruske vojne sposobnosti, neovisno o tome je li brod potonuo zbog neprijateljske akcije ili nesretnog slučaja.

"Oba objašnjenja potonuća Moskve sugeriraju moguće ruske nedostatke - s jedne strane slabu protuzračnu obranu, a s druge nevjerojatno aljkave sigurnosne procedure i kontrolu štete na zapovjednom brodu Crnomorske flote", objavili su analitičari američkog Instituta za ratne studije (ISW) u svom dnevnom brifingu.

Putin prekršio obećanje dano prije 10 godina

Carl Schuster, bivši kapetan američke ratne mornarice, rekao je da se sumnje protežu sve do Kremlja.

"Potonuće Moskve nameće pitanje o spobosnosti ruske mornarice 10 godina nakon što je ruski predsjednik Putin najavio da će povratiti sposobnost, moral i profesionalizam mornarice", rekao je Schuster.

"Čini se da nije uspio održati nijedno obećanje koje je dao ruskim snagama", rekao je Schuster, dodavši kako je Rusija pretrpjela teške gubitke i na kopnu.

Značenje za rusku invaziju Ukrajine

No, analitičari su podijeljeni oko pitanja što će potonuće Moskve značiti za rusku invaziju. 

Analitičari ISW-a kažu da se radi o relativno malom udarcu, pojašnjavajući da se Moskva dosad pretežno koristila za lansiranje krstarećim projektilima na ukrajinske logističke centre i aerodrome. Rusija ima kopnene raketne sustave, baš kao i avione, koji mogu lansirati iste takve napade, navode.

No, dodaju da, u slučaju da su Moskvu zaista potopili ukrajinski projektili, ruska mornarica morati dobro razmisliti o svojim operacijama te možda udaljiti svoje brodove od ukrajinskog teritorija i poraditi na svojim sustavima protuzračne obrane

Jučer je glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao da je jedna od glavnih zadaća moskve bila protuzračna obrana ruskih brodova u Crnom moru. "Potonuće će imati utjecaja na taj aspekt, barem kratkoročno", rekao je Kirby novinarima.

Foto: EPA