Broj migranata u kampu Vučjak znatno smanjen

Situacija u migrantskom centru danas je bolja. Broj migranata znatno je smanjen, potvrdili su iz MUP-a Unsko-sanskog kantona.

 Ministarstvo sigurnosti BiH već duže vrijeme traži od lokalnih vlasti da osiguraju adekvatnu lokaciju na kojoj bi se napravio novi prihvatni centar za migrante na području USK.

Sa smanjenjem broja migranata u ovom kampu uslovi su bolji u odnosu na prethodne dane, ali i dalje teški. Žale se da nemaju dovoljno vode i medicinsku pomoć.

"Hranu dobijamo dva puta dnevno, doručak i ručak. (N1: Imate li dovoljno vode?) Vodu nam dovoze svaki dan, ali je ipak nema dovoljno", kazao je Šibirah iz Indije.

"Veliki problem je doktor. Ja trebam doktora, ja trebam vodu", dodao je Ahmet iz Avganistana.

Volonteri Crvenog krsta nam kažu da doktor dolazi dva puta sedmično u ambulantu u Zavalju, udaljenu dva kilometra od kampa.

Provjerili smo. Danas je tridesetak migranata ovdje dobilo ljekarsku pomoć. Sa težim povredama prebačeni su u bihaćku bolnicu.

"Ministarstvo zdravlja USK je pokrenulo ambulantu koja radi dva dana u toku sedmice, a trebali bi se i ljekari bez granica uključiti koji bi trebali ordinirati svaki dan", kazao je Selam Midžić, Crveni križ Bihać.

Kako je broj migranata u trostruko smanjio u ovom kampu u Ministarstvu unutrašnjih poslova USK nemaju precizan odgovor.

"Mi u ovom momentu ne možemo kazati da li su otišli prema granici EU ili su se vratili za Sarajevo i Tuzlu odakle su i došli. Nemamo tih podataka", kazao je Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK

Iz Vlade USK kažu da nemaju ni podršku državnih institucija, te da samo nose teret migrantske krize. Akcija dislociranja sa javnih gradskih površina i iz neuslovnih smještaja je još u toku.