Broj poginulih u zemljotresu u Turskoj i Siriji prešao cifru od 5.000 osoba

zemljotres
Najmanje 5.021 osoba je poginula u Turskoj i Siriji nakon serije snažnih zemljotresa potresa koji su potresli ovaj region rano u ponedeljak.

 

rema posljednjim informacijama koje je saopštio potpredsjednik Turske Fuat Oktay, u Turskoj je poginulo najmanje 3.419 osoba. Najmanje 20.534 osobe su povrijeđene. Do sada je prijavljeno da je uništeno više od 11.000 zgrada. Mnogi građani se i dalje nalaze pod ruševinama.

U Siriji je broj mrtvih porastao na 1.602 u područjima pod kontrolom vlade i područjima pod kontrolom opozicije, rekli su zvaničnici. Prijavljeno je da je najmanje 3.649 ljudi povrijeđeno širom zemlje, prema zvaničnicima.

Dr. Bachir Tajaldin, direktor u Sirijsko-američkom medicinskom društvu (SAMS) saopštio je da ovog jutra postoje poteškoće u pružanju pomoći Siriji, piše CNN.

“Situaciju u Turskoj koordinira vrlo dobro razvijena vlada. Imaju infrastrukturu, imaju spasilačke ekipe. U sjevernoj Siriji većinu usluga pružaju nevladine organizacije i kroz humanitarnu pomoć. Ne postoji centralna vlada koja bi se pobrinula za multisektorski odgovor”, rekao je on.

SAMS je jedna od mnogih organizacija koje pružaju pomoć u regionu. Napadi na civilnu infrastrukturu i nedostatak investicija ostavili su sjeverozapadnu Siriju posebno ranjivom na ovu katastrofu.