Broj ubijenih Palestinaca porastao na 23

U izraelskim zračnim udarima po Pojasu Gaze u srijedu ubijeno je 13 Palestinaca, čime je ukupan broj poginulih Palestinaca porastao na 23 u dvodnevnoj eskalaciji nasilja izazvanoj ubistvom zapovjednika Islamskog džihada.

Od ranih jutarnjih sati militanti iz Gaze ispaljivali su rakete na Izrael, dok je izraelska vojska uzvratila zračnim udarima, nakon sinoćnjeg zatišja. Pojavili su se izvještaji o ranjenima, ali ne i o poginulima u Izraelu, gdje je prema navodima izraelske vojske, protivzračna odbrana presrela sve palestinske rakete, prenosi N1.

Tijela šest ljudi prebačena su u bolnicu Shifa u Gazi u ranim jutarnjim satima u taksijima i ambulantnim vozilima dok je rodbina plakala i vrištala. Medicinski radnici i svjedoci kazali su da su to civili koji su živjeli u gusto nasljenim kvartovima.

Na sjeveru Pojasa Gaze, članovi porodice saopćili su da su Rafat Ayyad i dvojica njegovih sinova, Islam (25) i Ameer (9), ubijeni u izraelskoj vatri dok su žurili prema bolnici kako bi obišli još jednog Rafatovog sina koji je bio ranjen u drugom izraelskom napadu.

Izraelska vojska saopćila je da je pogodila najmanje pet raketnih odreda palestinskih militanata u srijedu ujutru. Ostale mete uključuju postrojenje za proizvodnju raketa i bojevih gllava, kao i skladište naoružanja. IDŽ potvrdio je da su dvojica njegovih boraca ubijena u odvojenim napadima.

Borbe, najteže u posljednjim mjesecima, izbile su u utorak nakon izraelskog ubistva Baha Abu Al-Atte, visokog zapovjednika Islamskog džihada koji uživa iransku podršku, optužujući ga za organiziranje i planiranje napada protiv Izraela.

U odgovoru na ubistvo Atte i njegove supruge, IDŽ ispalio je dvjestotinjak raketa na Izrael u utorak i nastavio je s baražom u srijedu ujutru.

"Nećemo dopustiti neprijatelju da se vrati politici kukavičkih ubistava pod bilo kakvim okolnostima", navodi se u saopćenju "Zajedničke komande" palestinskih oružanih grupa.

Zajednička komanda uključuje i Hamas, mnogo veću grupu koja kontrolira Gazu. Iako se stiče utisak da Hamas daje zeleno svijetlo IDŽ za nastavak raketnih baraža prema Izraelu, izgleda, međutim, da ne ispaljuje rakete prema izraelskoj državi, kako bi umanjio mogućnost nove eskalacije nasilja.

Hamas i Izrael uspjeli su da ublaže ranije konfrontacije i da izbjegnu širi sukob tokom proteklih pet godina nakon tri rata koja su vodili između 2008. i 2014. godine. U prošlosti je Izrael smatrao Hamas odgovornim za svaki raketni napad bilo koje oružane grupe iz Gaze, ali izgleda da je ovaj put izbjegao Hamasove mete.

Blikoistočni mirovni posrednik UN-a Nikolaj Mladenov izjavio je da je "veoma zabrinut ozbiljnom eskalacijom sukoba između Palestinaca i Izraela" nakon ciljanog ubistva jednog od čelnika te grupe u Gazi.

"Neselektivno lansiranje raketa i minobacačkih granata na naseljene centre apsolutno je neprihvatljivo i mora se odmah prekinuti", izjavio je Mladenov, prenosi Reuters.