Od kraja 2014. broj zaposlenih u federalnoj administraciji smanjen za 320

Restriktivne mjere aktuelnog saziva Vlade Federacije BiH, a posebno moratorij na zapošljavanje u ministarstvima i drugim tijelima koja se finansiraju iz budžeta Federacije BiH, rezultirale su u protekle tri godine smanjenjem broja zaposlenih u javnom sektoru i manjim izdvajanjima iz Federalnog budžeta za plate i naknade.

Službeni podaci Ministarstva finansija FBiH u koje je Fena imala uvid pokazuju da je u decembru 2014. platu iz federalnog budžeta primalo tačno 7.000 zaposlenih, dok je u februaru 2018. godine broj zaposlenika iznosio 6.680, što znači da je u mandatu ove Vlade smanjen ukupan broj zaposlenika u federalnoj administraciji za 320.

Slijedom ovoga, evidentno je i smanjenje troškova izdvajanja za plate, pa je tako u 2014. godini na plate potrošeno 206 miliona KM (9,19% budžetskih rashoda), a u 2017. godini 198 miliona KM (8,19% budžetskih rashoda), odnosno 8 miliona KM manje.

Kako ističu u Ministarstvu finansija, ovaj podatak dodatno dobija na značaju kad se uzme u obzir da je u navedenom razdoblju došlo do rasta i BDP-a i ukupnih budžetskih izdataka i primitaka.

Restriktivnu politiku u tom je razdoblju provodilo i Federalno ministarstvo finansija, koje je krajem 2014. brojilo 135, a na posljednjoj plati bilježi 132 zaposlenika. Iako se razlika od tri zaposlene osobe ne čini znatnom, treba imati u vidu da je usvojenim zakonskim rješenjima u sadašnjem sazivu znatno proširen djelokrug rada Ministarstva, a smanjen broj zaposlenih, čime su povećani radni zadaci zaposlenika te proširene nadležnosti postojećih i novih sektora ili jedinica.

Uprkos smanjenju broja zaposlenih, čak 52% ukupnog broja zakona razmatranih u Parlamentu Federacije je upravo bilo iz Federalnog ministarstva finansija. Jedna od novih jedinica, u skladu sa Zakonom o budžetima, je budžetska inspekcija koja je formirana isključivo popunjavanjem iz postojeće baze kadrova Ministarstva, odnosno umanjenjem broja zaposlenih u drugim sektorima.

Evidentno je da se sva ministarstva i tijela pridržavaju načela ekonomičnosti i ušteda, kao i planiranog broja zaposlenika, kako je to i definirano Dokumentom okvirnog budžeta.

Iz Ministarstva finansija ističu da i dalje ostaju ustrajni u smanjenju ukupnog broja zaposlenih i izdvajanja za plate u javnom sektoru.