Brutalno napadnuti migranti: Ocu i sinu prerezali vrat, dječak jedva preživio

Migranti, otac i sin, brutalno su napadnuti na putu prema SAD. Kada su ih prije nekoliko dana pronašle meksičke vlasti, otac je bio mrtav, a desetogodišnjak jedva živ.

Dječaku su napadači prerezali vrat, te je na njemu imao sedam centimetara dugu ranu.

Vlasti su pronašle dečaka kako leži pored mrtvog oca, u njegovom zagrljaju. Napadnuti su dok su putovali preko države Veracruz u Meksiku, u smeru kao SAD, prenosi Oslobođenje.ba.

Migranti su bili iz Gvatemale, izjavio je Raul Hernandez, predsednik meksičke Državne komisije za ljudska prava. Dodao je kako su dečak Kristijan i njegov otac, 37-godišnji Rudi, napustili Gvatemalu 28. maja. S njima su putovali Kristijanov ujak i njegov sin.

- Rođaci iz Gvatemale angažovali su krijumčara koji je trebalo da ih odvede do SAD, ali ih je napustio u Meksiku, gde su kasnije i oteti - rekao je Hernandez.

Njihovi otmičari bili su članovi narko kartela Los Zetas. Navodno su nakon otmice kontaktirali rodbinu žrtava koja se nalazila u Sjedinjenim Državama i zahtevali otkupninu od 12.000 dolara.

Porodica je uspela da skupi i pošalje 8.000 dolara, ali im se nakon toga otmičari nisu javili.

Nekoliko dana kasnije, 6. jula, meksičke vlasti pronašle su Kristijana i njegovog oca kako leže pored puta. Grkljani su im bili prerezani. Otac je bio mrtav, ali je dečak disao.

Vlasti su kasnije rekle da su stric i njegov sin uspeli da pobegnu otmičarima i da se nalaze u rukama meksičkih vlasti. Kristijan je odveden u bolnicu u gradu Suaulta, gde je odmah operisan. Sada se oporavlja i nije u kritičnom stanju.

Migranti koji putuju kroz Meksiko prema SAD često završe kao žrtve raznih zločina. Znaju da budu opljačkani, oteti, silovani ili ubijeni.

Tako su 2010. godine, u masovnoj grobnici na severoistoku Meksika, nađena tela 72 migranta: 58 muškaraca i 14 žena. Meksičke vlasti smatraju kako se većinom radilo o žrtvama iz Hondurasa i El Salvadora, iako su neki došli iz Ekvadora i Brazila. Masovna grobnica nalazila se na udaljenosti od oko 22 kilometra od grada San Fernanda u državi Tamaulipas, blizu granice sa Teksasom.