Budimir: Čović je ruski čovjek onoliko koliko se ostvaruju ruski interesi tamo gdje on vlada

321
Bivši predsjednik Federacije Živko Budimir gostovao je na Mreži FTV-a i pojasnio zbog čega je on veća prijetnja Čoviću od Željka Komšića.

Kaže da, po mjerilima Dragana Čovića, on nikada nije bio legitimni predstavnik hrvatskog naroda.

Budimir smatra da je Dragan Čović ruski čovjek u onoj mjeri u kojoj se realiziraju interesi Rusije na području na kojem on vlada.

"Ti interesi se realiziraju, kako ne. Svjetskom politikom vladaju interesi i na taj način se biraju partneri. Onaj ko vam omogućava da realizirate svoje interese vaš je partner. U RS-u imate nekoliko investicija iz Rusije. Tako ih imate i na području na kome Dragan Čović kontrolira lokalnu vlast. A zauzvrat oni dobijaju određenu podršku koja se ogleda u stavovima veleposlanika ruskog u BiH, u njegovom djelovanju u PIC-u, u stavu Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a i u UN-u. Prema tome, oni koji su postavljali ta pitanja Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku imaju dovoljno informacija , možda čak i više od mene, koje im jasno govore sa kim oni imaju jake kontakte i ko predstavlja njima zaštitu da bi se mogli ponašati ovako kako se ponašaju."

Kaže da ta zaštita Čoviću i Dodiku već nanosi štetu.

"Uvjeren sam da još uvijek u određenim njihovim analizama postoji razmišljanje da utjecaj Rusije na politička zbivanja u Evropi i svijetu neće oslabiti i da će Rusija i dalje imati značajnu ulogu i poziciju. Tek kada se oni uvjere da to više nije tako, onda možemo očekivati promjenu njihovog ponašanja.

Dok oni vjeruju da je Rusija moćna, snažna, jaka i da će ih zaštititi oni neće mijenjati svoje ponašanje. Mislim da Dodik još nije odustao od secesije i da neće odustati sve dok ima ovako razmišljanje. Kako da ga Evropa zaustavi? Mi živimo u demokratskom društvu u kome Milorad Dodik u sredini u kojoj se kandidira na izborima pobjeđuje. Bilo kakav pokušaj zaustavljanja od strane Evrope može samo izazvati reakciju druge strane, a onda ćemo imati situaciju vrlo sličnu Ukrajini. To nije rješenje", istakao je Budimir.