Budućnost Doma zdravlja u Bihaću; Do 15-og aprila znat će se konačan odgovor

Dom zdravlja
Protekla su već 3 mjeseca od snažnog zemljotresa koji je pogodio Petrinju, a pri kojem su se posljedice osjetile i u BiH, posebno na zgradi Doma zdravlja u Bihaću. Šta je do sada urađeno na rješavanju ovog problema, koji postupci su poduzeti, te kakvo je trenutno stanje?

 

U zemljotresu magnitude 6,2 koji je pogodio Petrinju krajem prošle godine stradao je objekat Doma zdravlja u Bihaću.

Oštećen je do te mjere da je tek manji dio u upotrebi, a većina službi je izmještena na više lokacija u gradu. Pokrenuto je niz aktivnosti koje bi u konačnici trebale dati odgovor kako bi ovaj problem trebao da bude riješen. Tim je povodom objavljen tender za izradu analiza na osnovu kojih će biti odlučeno da li će zgrada biti rekonstruisana ili bi se trebalo ići u gradnju nove. Ugovor sa izvođačem radova je potpisan, a radovi su u toku.

Prema riječima upućenih u sveukupnu problematiku i aktivnosti, radi se o konzorciju pet firmi koje vodi Euroing, a koje su izašle na teren po tenderu prvog marta ove godine. Kako se navodi, rok je bio 45 dana za nalaz seizmologije tj. statike Doma zdravlja Bihać. Prema uvidu u tok realizacije očekuje se da će posao biti okončan i prije roka, a prema nalazu struke znat će se i šta će biti u konačnici sa zgradom DZ Bihać.

Kao privremeno rješenje u januaru je objavljen i javni poziv za dostavljanje ponuda za iznajmljivanje prostora kako bi sve službe bile smještene na istom mjestu. Međutim, daljim ispitivanjem proširen je prostor za rad u trenutnoj zgradi, te je odlučeno da se po ovom pitanju sačeka. Prema svemu sudeći 15-ti april bi trebao biti dan kada će se znati da li se ide u rekonstrukciju ili gradnju nove zgrade, ali i koje je to privremeno rješenje.

U međuvremenu je od strane Vlade USK imenovano i „Koordinaciono tijelo za praćenje aktivnosti toka i postupka dovođenja u funkciju Doma zdravlja Bihać“ koje u svom sastavu ima 6 članova i kojim koordinira direktor Doma zdravlja.