Bugari moraju isplatiti 1,6 miliona eura odštete svom bivšem kralju

.
Evropski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je u utorak da Sofija treba "privremeno" isplatiti više od 1,6 miliona eura bivšem bugarskom kralju Simeonu II i njegovoj sestri, kojima je onemogućeno komercijalno korištenje šumskog zemljišta.

 

Prema saopćenju suda, Bugarska "mora isplatiti tužiteljima 1.635.875 eura materijalne odštete", nakon što je sud osudio Sofiju u slučaju u septembru 2021. godine.

Sud u Strasbourgu, gdje su Simeon Borisov Saksoburgotski i Maria-Luisa Borisova Chrobok, bivša princeza, podnijeli tužbu, jednoglasno je utvrdio da je Bugarska prekršila njihovo pravo na zaštitu vlasništva i pošteno suđenje. Odluka je donesena zbog moratorija na prijenos i privredno korištenje vraćene imovine koji se odnosi na šumsko zemljište, a koji je uveden 2009. godine i još je na snazi, saopćio je sud.

Sva krunska imovina prešla je u državne ruke 1947. kada su komunisti Bugarsku proglasili republikom. Međutim, 1998. godine ocijenjeno je da su ovim prijenosom povrijeđena vlasnička prava, pa su bivši kralj i njegova sestra tražili povrat svoje imovine. To je učinjeno za većinu imovine, ali je tada uveden moratorij. U svojoj prvoj presudi, sud je ostavio pitanje pravedne naknade neriješenim do postizanja sporazuma između dvaju tužitelja i bugarske države.

Međutim, gotovo dvije godine nakon što je prva presuda donesena 2021. godine, slučaj je još uvijek u toku na bugarskim sudovima, a Evropski sud za ljudska prava ponovno je presudio u korist bivšeg kralja i njegove sestre, potvrđujući njihovu procjenu štete i dodjelu "privremene" naknade od preko 1,6 miliona eura do okončanja slučaja u Bugarskoj.

Simeon II je kao dijete bio kralj samo nekoliko godina. Rođen je 1937., a na prijestolje je stupio 1943. nakon očeve smrti. Bugarsku je napustio nakon što su komunisti preuzeli vlast u ovoj zemlji a vrati ose 1996. godine. Jedini je kralj koji je bio premijer u svojoj zemlji.

Foto: Twitter