Bukvarević: 25. novembar praznik je svih građana koji vole ovu državu

Istaknuto da nikada ne smijemo zaboraviti sve koji su dali živote za BiH, njenu slobodu i slobodu svih naroda

Polaganjem cvijeća na centralnom šehidskom mezarju i akademijom u prisustvu brojnih zvanica i gostiju obilježen je Dan državnosti Bosne i Hercegovine u Prijedoru.

Među prisutnima su bili i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, kao i brojni patrioti i saborci, komandanti. U obraćanjima prisutni su kazali da se treba sjetiti svih onih koji su kroz historiju branili i čuvali državnost Bosne i Hercegovine.

Naveli su da su tokom historije kroz Bosnu i Hercegovinu prolazile razne vojske, ali da je ova zemlja opstajala. Istakli su i da nikada ne smijemo zaboraviti sve koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu, njenu slobodu i slobodu svih naroda koji u njoj žive.

Poručeno je da se trebamo prisjetiti i svečano obilježiti taj veliki praznik države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana na svakom pedlju domovine. Dan kada je u Mrkonjić-Gradu održano prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a, čijim će odlukama biti potvrđena višestoljetna državnost BiH kao zajedničke domovine svih njenih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku, političku i svaku drugu pripadnost.

Bukvarević je uz čestitke kazao kako je izuzetno sretan što se Dan državnosti obilježava u Prijedoru te da je to dobra poruka, da je 25. novembar praznik svih građana koji vole ovu državu i koji je doživljavaju kao svoju domovinu.

- Bosna i Hercegovina i njeni narodi su kroz historiju plaćali visoku cijenu da odbrane i očuvaju jedinstveni bosanskohercegovački duh. I bez obzira na tu visoku cijenu, nikada nisu odustali od toga. Siguran sam da nikada i neće jer bi time odustali od bića ove zemlje. Armija RBiH je, također, bila antifašistička i u posljednjem ratu kada je izvršena brutalna agresija na našu državu pokazali smo da su narodi koji žive na ovim prostorima zadržali duh antifašizma koji se prožima stotinama godina unazad - podvukao je Bukvarević.

Osvrnuo se, također, na jučerašnje hapšenje Osmana Osmanovića te istakao da je takav čin dokaz agresije na istinu o časnoj odbrani branilaca. Poručio je da će Federalno ministarstvo, u skladu sa svim raspoloživim mogućnostima, podržavati sve branioce u dokazivanju istine, a da je potrebno u ovom trenutku politički, pravno i finansijski pružiti podršku svim braniocima i komandantima protiv kojih se vode procesi.

Naveo je da je ovo još jedan sraman čin te da su branioci Armije i MUP-a RBiH bili pripadnici herojske armije koja se časno odbranila od agresora.

Prisutnima su se obratili i Dževad Smajić, predsjednik Udruženja veterana Krajine 1992.-1995. koje je organizator današnjih aktivnosti, kao i bivši pripadnici 17. viteške krajiške brdske brigade Osman Menković, Suad Jusović i Zlatko Škerić, a sadržaj akademije su upotpunili učenici iz Kozarca koji su izveli prigodan kulturno-umjetnički program, saopćeno je iz Ureda ministra Salke Bukvarevića.

Izvor: