Bukvarević na akademiji u povodu godišnjice osnivanja 'Crnih labudova'

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević prisustvovao je u petak odavanju počasti poginulim pripadnicima "Crnih labudova" na Centralnom spomen-obilježju u Nedžarićima te svečanoj akademiji Udruženja boraca „Crni labudovi“ u okviru obilježavanje godišnjice osnivanja jedinice i godišnjice pogibije narodnog heroja Mehdina Hodžića – Crnog labuda.

Obilježavanje godišnjice pogibije narodnog heroja započeto je u Zaseoku, mjestu pogibije rahmetli Hodžića gdje su brojne delegacije i saborci položili cvijeće i odali počast, saopćeno je iz Kabineta ministra.

Bukvarević je i ove godine, kao i svih prethodnih, prisustvovao odavanju počasti u Zaseoku nakon čega je održana akademija u okviru manifestacije "Dani odbrane Sapne" u Sapni.

Ovim povodom ministar Bukvarević je kazao kako su emocije posebne jer je i sam bio pripadnik Crnih labudova. Ipak, kazao je da je ponosan na saborce jer su i u miru nastavili da organizirano djeluju i reliziraju projekte kojima će očuvati sjećanje na saborce koji su živote dali za odbranu države i svih njenih naroda.

„Crni labudovi“ su jedna od najelitnijih i najorganiziranijih jedinica Armije RBiH koja je bila prisutna na mnogim ratištima širom Bosne i Hercegovine. Hrabrost ovih momaka je ostala trajno zapisana u historiji naše domovine i na spomen-obilježjima širom naše države.

 - Vrlo je važno da čuvamo i njegujemo kulturu sjećanja. Naša zemlja nikada nije upamtila tako odvažnu i hrabru generaciju koja je tako voljela svoju domovinu kao tih devedesetih godina. Oni su bili najpotrebniji BiH. Mnogi naši prijatelji i saborci utkali su svoje živote u temelje jedine nam domovine da bi je sačuvali i to nikada ne smijemo zaboraviti. O tome moramo učiti nove generacije koje dolaze" kazao je ministar Bukvarević.

Predsjednik Udruženja boraca "Crni labudovi" Avdo Subašić je govoreći o ratnom putu jedinice kazao kako su Crni labudovi bilo na skoro svim ratištima širom Bosne i Hercegovine te da nikada nisu odbili nijedan zadatak, dodajući da Udruženje postoji kako bi se sačuvalo sjećanje na ratni put ali i kako bi u miru vodili brigu o porodicama saboraca koji su poginuli i umrli.

U okviru Akademije dodijeljena su priznanja i zahvalnice zaslužnim pojedincima i organizacijama ali i institucijama, javlja Fena.

Posebno emotivan trenutak bila je dodjela najvećeg priznanja Udruženja -Povelje koju su saborci iz Crnih labudova ove godine dodijelili posthumno preminulom saborcu Zejdu Dukmeniću, a preuzeli su je njegovi sinovi Isa i Jahja. Povelju su uručili predsjednik Udruženja i ministar Bukvarević, navodi se u saopćenju.