Buran dijalog Vučića i Tačija u Bratislavi: Zapeli oko Briselskog sporazuma

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas, zajedno s predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem i drugim regionalnim liderima, na međunarodnom forumu "Globsec 2019." u Bratislavi, gdje se na jednom od panela raspravljalo o Kosovu i dijalogu Beograda i Prištine.

U raspravi Vučić i Tači su se sukobili po pitanju detalja Briselskog sporazuma, a nakon što je Tači naveo da se Srbija agresivno ponaša i da ne poštuje odredbe tog dokumenta potpisanog prije šest godina, prenosi Blic.

Naime, kosovski predsjednik Hašim Tači optužio je Srbiju za "agresivno ponašanje" danas u Bratislavi, na šta mu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio: "To je naš posao, jer poštujemo Ustav naše zemlje".

- Srbija se agresivno ponaša kada je riječ o članstvu Kosova u Interpolu ili UNESCO-u. Nadam se da će samit u Parizu biti korak ka finalizaciji sporazuma u bliskoj budućnosti - kazao je Tači.

Rekao je i da se Srbija u Briselskom sporazumu obavezala da ne blokira Kosovo u međunarodnim institucijama, prenosi Avaz.

- Eto, on ne zna ni sporazum. Bivša posrednica u dijalogu je tu, pa neka potvrdi. To je bilo u draftu, nema ga u prihvaćenoj verziji - rekao je Vučić, dodavši da u njemu piše da obje strane neće jedna drugu blokirati na evropskom putu, "pa se to tiče samo puta ka EU, ali ne i UNESCO-a i Interpola".

Predsjednik Srbije istakao je da je rješenje problema sa Kosovom moguće samo ako je kompromisno.

- Sve ovo moramo da riješimo zbog nas, a ne zbog drugih. U redu je da Amerikanci, Rusi i Nijemci budu zainteresirani, ali mi živimo ovdje - naveo je Vučić.