Burna 24 sata u Cazinu: Ubistvo u pokušaju, nanošenje težih tjelesnih povreda…

Bb

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 2°C. Prema posljednjim dostupnim podacima na voda.ba vodostaj Mutnice iznosi 155,00 cm.

Policijska stanica Cazin imala je šest intervencija u protekla 24 sata.

U Stijeni je došlo do nanošenja težih tjelesnih povreda, a u Krivaji do krađe električne energije. Također, u Pećigradu je došlo do ubistva u pokušaju.

Javni red i mir remećen je vikom, galamom, drskim ponašanjem i prosjačenjem na parking prostoru TC “Ljiljan”, gdje je evidentirana i prodaja pirotehničkih sredstava.

Kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju, saobraćajna nesreća sa 2 učesnika evidentirana je u Ulici generala Izeta Nanića. Na vozilima je pričinjena materijalna šteta, dok povrijeđenih lica nije bilo.

Vatrogasna jedinica imala je mirnu noć bez intervencija.

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 41 pacijenata dok je sanitet korišten pet puta.

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih neophodno je pridržavati se mjera prevencije koje su na snazi – držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja. Podsjećamo da je obavezno propisno nošenje zaštitnih maski (preko usta i nosa) u zatvorenom i otvorenom javnom prostoru, kao i ograničeno kretanje 23:00-05:00 sati”, napominju iz Civilne zaštite grada Cazin za mojcazin.ba.

Elektrosnabdjevanje je uredno, nema planiranih radova.

Kada je u pitanju vodosnabdjevanje, iz JKP “Vodovod” Cazin obavještavaju svoje korisnike koji se snabdjevaju vodom za piće sa izvorišta Ljubijankići (rezervoar Šehiti) i Stovrela (rezervoar Šošin kamen) da je došlo do pojave mutnoće u vodi te da voda sa navedenih izvorišta nije sigurna za konzumiranje čak ni nakon prokuhavanja. Radnici JKP Vodovod kontinuirano prate stanje na terenu.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, u zapadnoj i jugozapadnoj Bosni, kao i na ostalim dionicama u višim planinskim predjelima pada snijeg, pa je saobraćanje otežano. U nižim područjima Bosne i u Hercegovini kolovoz je mokar i mjestimično klizav. Upozoravamo i na učestale odrone kamenja na kolovoz. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu. Na put ne krećite bez zimske opreme.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Vitez-Travnik, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

Zbog Nove godine, danas od 12 sati do 02.01.2021. godine do ponoći, zabranjuje se prevoz eksplozivnih materija na području FBIH.