Burna rasprava u Domu naroda Parlamenta FBiH: Ovo je lešinarski zakon, samo djecu u vrtiću nismo oporezovali

Home

Burna rasprava u Domu naroda Parlamenta FBiH: Ovo je lešinarski zakon, samo djecu u vrtiću nismo oporezovali


U raspravi o nacrtu Zakona o porezu na dohodak, Tomislav Martinović (HDZ BiH-HNS), šef Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda, istakao je da će se pojaviti problem u sredinama u kojima ima više realnog sektora gdje većina uposlenih prima najnižu platu pa će tu doći do pada prihoda.

Negodovanje zbog predloženog zakona iskazalo je već nekoliko delegata najavivši da ga neće podržati.

Delegat Fuad Hadžimehmedović (SBB) iz Kluba bošnjačkog naroda kazao je da ovo nije ni blizu dobrog rješenja za narod i da se uklanja srednja klasa, te da čudi što je Vlada FBH dala ovakva rješenja jer je simulacijom efekata pokazala da će se sredinama koje proizvode otežati život.

- Ne znam ko će iz Unsko-sanskog, Posavskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog i Srednjebosanskog kantona ovo podržati. ovo nije dobar osnov ni za daljnju raspravu - dodao je Hadžimehmedović.

Njegov kolega Ismet Sarajlić naglasio je da postoji maćehnski odnos Vlade FBiH prema ZDK koji je najbolji sin. osvrnuo se na informaciju da Željeznice FBiH retroaktivno plaćaju doprinose Sarajevskom i HNK, ali ne i ZDK zbog kojih Željeznice postoje, što ga je iziritiralo jer pokazuje loš odnos prema ZDK.

Delegat Admir Hadžipašić (A-SDA-KSPP Zajedno za USK) istakao je da nema nikakve poreske olakšice, te da nije moralno rješenje da se retroaktivno oporezuju plate po novom zakonu onim radnicima koji imaju presude za isplatu plata, a nisu isplaćene još.

Aner Žuljević (SDP), iz Kluba delegata iz reda ostalih, ovaj je zakon nazvao konceptualno lešinarskim.

- Samo djecu u vrtiću nismo oporezovali. valjda ih je spasila maloljetnost - rekao je Žuljević.

Osman Ćatić (SDA), šef Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, pak je ustvrdio da će ovaj klub podržati nacrt zakona, te predlaže da se Vlada FBiH obavezuje da sačini analizu fiskalnih efekata oba zakona i da u slučaju negativnih fiskalnih procjena za neke kantone predloži izvor sredstava za njih. 


(Izvor: Avaz)

Objavio: Čet, 06/07/2017 - 13:38

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top