Bužim: Obilježena nedjelja borbe protiv distrofije (FOTO)

Jj

Dana 25.07.2020. godine, Udruženje distrofičara Bužim je organizovalo obilježavanje "Nedjelje borbe protiv distrofije 2020.".  "Nedjelja borbe protiv distrofije" je tradicionalna manifestacija koju je evropska organizacija distrofičara ( EAMDA ) ustanovila 1973. godina i koja se od tada obilježava u svim evropskim zemljama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Cilj ove manifestacije je da se kroz njeno obilježavanje na različite načine ukaže na specifičnost ove vrste invaliditeta, skrene pažnja šire javnosti na probleme i potrebe ovih lica, te da se pokažu sve mogućnosti koje ova lica imaju.

Ovogodišnji program obilježavanja "Nedjelje borbe protiv distrofije" u Bužimu se sastojao od dvije aktivnosti. Prva aktivnost je bila organizacija izleta za veliki broj članova i prijatelja udruženja na bužimsko izletište "Svetinja". Cilj ove aktivnosti je bio da omogućimo svojim članovima da kroz zajedničko družnje provedu dan u prirodi. Druga aktivnost je bila organizacija šahovskog turnira koji je održan isti dan na istom mjestu, čime smo omogućili učesnicima izleta da prate šahovske partije i tako se upoznaju više sa ovim sportom. Na turniru su nastupli članovi Šahovske sekcije udruženja, drugi šahisti sa područlja općine Bužim, Velike Kladuše i Cazina. Cilj ove aktivnosti je bio da nastavimo raditi na razvoju šaha za osobe sa invaliditetom. Ovo je bio prvi turnir kojeg smo organizovali u prirodi što je bio jedinstven ugođaj za sve učesnike. Nakon odigranih svih kola i velike borbe, prvo mjesto pripalo je Sabahetu Hadžiću iz Velike Kladuše, ispred Eada Salkića i Seada Ćoralića iz Cazina.
Udruženje je za sve učesnike obezbijedilo prigodan ručak.i piće, a za najbolje učesnike šahovskog turnira su dodjeljene diplome.