Bužim: Prijevoz učenika i dalje proceduralna enigma

asd
U Osnovnoj školi „Mirsad Salkić“ u Čavi, 36-ero učenika putuje do škole. Pošto njihov prijevoz, zbog žalbi na tendersku dokumentaciju još nije riješen, moraju pješačiti. Pojedinci moraju krenuti znatno ranije od svojih vršnjaka, jer im je škola udaljena više od 10 kilometara...

Općina Bužim jedina je na području Unsko-sanskog kantona, koja nema riješen prijevoz učenika. Ovaj problem prisutan je već nekoliko godina. Pojavio se i ovog polugodišta, kada je krajem godine raspisan javni poziv za ponuđače.

Tako djeca osnovnih škola u Bužimu i Čavi, već treći mjesec, pješače, od kojih neki i preko deset kilometara. Ništa ne bi bilo sporno, da se prevoznici mogu dogovoriti o podjeli voznih linija. Kako to nije slučaj, na tendere su uložene žalbe, a Žalbeni ured nalazi se u Mostaru, što opet iziskuje određeno vrijeme, odnosno procedure.

Dani prolaze, kraj školske godine je blizu, a rješenja nema. Jedino, kako se čini, jeste centralizacija javnih nabavki, što Kantonalno ministarstvo obrazovanja, iz određenih razloga, još nije provelo.