Bužim višestoljetni fenomen drvene džamije na starom gradu i njenog dupiranja zubu vremena

buzim dzamija
Na listi nacionalnog blaga BiH od 2003 godine se nalazi bužimska drvena džamija, najstarija je i najveća džamija te vrste u Evropi. Sagrađena u 19. stoljeću i sve vrijeme odolijevala je ratovima i teškim vremenima, nikad ne zatvorivši vrata vjernicima…

 

Gradnja džamije je želja Mehmed Saliha edžihi-paše, ovjerena pečatom zamjenika kadije Ebu Bekra Sitkija – za šta se ima potrošiti 2500 akči“,  stoji u vakufnami turske vlasti koja je finansirala i dala dozvolu za izgradnju drvene džamije na Starom  gradu u Bužimu 1838. godine. Gradili su je domaći neimari.

Kako nam je kazao Emin Grošić, imam džamije ‘Stari grad’ Bužim, ‘ono  po čemu je ova džamija specifična, jeste da je u potpunosti izgrađena od drveta. Čak svojevremeno i temelji su bili drveni, do 60-ih godina prošlog stoljeća a onda su podzidani kameni temelji i džamija je trenutno na tim kamenim osloncima.

Još jedna specifičnost je da je džamija građena bez ijednog eksera osim gdje je to bilo neophodno u unutrašnjem dijelu, kaže Grošić. I takva je, neokrznuta, preživjela pet velikih i dugih ratova, Veliku bunu 1851. godine, tursku vlast i Austro-ugarsku okupaciju, vojske, potrese, oluje….