Bužimljani su uz svoga gaziju

-
Predstavnici vlasti i boračka udruženja održali su press konferenciju povodom presude Vrhovnog suda Federacije BiH, gdje je nepravosnažno osuđen na 4 godine zatvora Safet Isaković, bivši komandant interventno diverzantskog voda "Gazije" u sastavu 505, bužimske brigade 5. korpusa Armije RBiH.

 

Ova presuda donesena je nakon višegodišnjeg procesa i dvije oslobađajuće od strane Kantonalnog suda u Bihaću, kada Tužilaštvo nije moglo dokazati tvrdnju da je Isaković ubio zarobljenog vojnika VRS-a.

Došlo je ovo u vrijeme najvećih političkih previranja u našoj zemlji i podjele državnih funkcija. U Bužimu su ogorčeni ovakvim postupcima sudskih organa, ali i pasivnošću kako vlasti tako i boračkih organizacija.

Tvrde da je 505. viteška brigada, tm u oku mnogima, te da je dugi niz godina na udaru onih, koji bi željeli da dokažu, kako je u Bosni i Hercegovini bio građanski rat.

To dokazuju i progoni pripadnika ove najčasnije brigade, na čijem čelu je blo, čak medu neprijateljima poštovan, komandant Izet Nanić,) nema rezultata u dokumentima.