Bužimski biciklisti pedalirali Srednjom Bosnom (FOTO)

Jj

Da će 2020 godina ostati svima u sjećanju bilo je jasno već početkom godine. Usljed epidemije Korona virusa i uvođenja restriktivnih mjera za cijelo čovječanstvo, od zabrana kretanja, zabrana rada pa do policijskog sata i zatvaranja u 4 zida.
 

Obični, mali čovjek ove prelijepe Bosanske zemlje je počeo tražiti alternativu i više vremena provoditi u prirodi uživajući u svemu onom što mu ona nudi. Svima onima koji su se bavili biciklizmom epidemija je donijela mnogo vremena za pedalanje kroz prirodu i upoznavanje okoline u kojoj živimo. Tako su članovi Biciklističkog kluba Bužim nakon što su obišli dosta izletišta u svojoj sredini odlučili se da naprave jedan izlet van Krajine. 
Prošlog vikenda, 29 i 30 augusta članovi Biciklističkog kluba Bužim su boravili u Srednjoj Bosni na malom izletu sa svojim dvotočkašima.
Na ovom izletu su posjetili prvog dana vikenda Fojnicu, gdje su biciklima sa Prokoškog jezera koje se nalazi na nadmorskoj visini 1636 metara, pedalirali na Treskavicu, jedan od vrhova Vranice koji se nalazi na 2020 mnv. Sa ovog vrha se pruža zaista prelijep pogled na ostatak Dinaridskog planinskog lanaca.

Da je Prokoško jezero i planina Vranica prelijepa posvjedočit će vam svako ko je kročio nogom na ovaj prostor, mnoštvo kanjona, zimzelenih šuma, prekrasnih livada planinskih visoravni i vijenaca niti jednog čovjeka neće ostaviti ravnodušnim i poželit će da što prije ponovo posjeti ova mjesta.
Drugog dana vikenda biciklisti su sa svojim dvotočkašima krenuli po zaista zahtjevnom vremenu, jakom suncu i olujnom vjetru, da osvoje najviši vrh Vlašića (1933mnv). Start je bio kod ski-staze (1240mnv) u jutarnjim satima. Da su mnogi stanovnici naše zemlje ostali zarobljeni usljed pandemije u BiH govori i činjenica da je mnoštvo planinara, sportista i turista ovog vikenda slobodno vrijeme provodilo na Vlašiću. Skoro na svakoj raskrsnici moglo se vidjeti po desetak auta od turista. Usponom uz Vlašić pored turističkih nasmijanih i pomalo začuđenih izraza lica, jer vjerovatno se malo sportista biciklom popelo do Paljenika, imali smo priliku da uživamo u pogledima na prostrane pašnjake i livade na kojim vrijedni stanovnici ovih prostora dovode svoju stoku na ispašu.

„Nadamo se da ćemo potaknuti mlade, kako iz naše lokalne zajednice tako i iz cijele Krajine i Bosne i Hercegovine da što više vremena provode u prirodi, a što manje pred računarom i TV. Te im poručujemo da se počnu baviti bilo kojim sportom, a ako nas pitaju neka njihov izbor bude brdski biciklizam. Mi se nismo pokajali našim izborom“ poručuju iz Biciklističkog kluba Bužim.

Dio atmosfere sa izleta u Srednjoj Bosni donosimo vam na slijedećim slikama.