Čak 70 posto maloljetnika u FBiH barem jednom odigralo igre na sreću

,

Ovisnost o igrama na sreću, ozbiljan je društveno-socijalni problem u Bosni i Hercegovini, a istraživanja pokazuju da se među ovisnicima nalazi i određen broj učenika. S ciljem prevencije, u srednjim školama u Tuzlanskom kantonu uskoro počinje realizacija programa “Ko zapravo dobija?”, čiji je cilj smanjiti uticaj igara na sreću na djecu i mlade.

Čak 70 procenata maloljetnika u Federaciji Bosne i Hercegovine barem je jednom odigralo neku od igara na sreću. Podatak je ovo istraživanja Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli koje pokazuje i da je osam posto učenika razvilo patološke kockarske navike.

“Većina njih između odmora u školi ide u okolne kladionice da se kladi ili online. To takođe mnogo šteti roditeljima od kojih oni uzimaju pare, jer nemaju možda ni kontrole kada to rade”, priča Belmina Siočić, učenica Srednje mješovite škole Živinice.

“Bitan problem što se tiče mladih, pogotovo srednjoškolaca jeste ta rasprostranjenost u društvu. Ako krene jedno i jedno dobije na kocki, onda uvuče i druga, krene drug, pa dobije i on, pa dajte da i ja probam i tako dalje”, kaže za BHRT učenica Jasmina Selić.

“Roditelje lažu, troše njihove pare, ne zarađuju svoje, nadaju se da će tako zaraditi, ali ja ne vidim poentu u tome. To je po meni ogromna greška”, naglašava učenik Emir Nukić.

O ovim temama sa učenicima u Srednjoj mješovitoj školi Živinice razgovaraju kroz cijelu školsku godinu.

“Mi kroz obrazovni sistem nastojimo razgovarati i prevenirati to, ali mislim da je zaista temelj u porodici i da je jako bitno da porodica osnaži, jer to su neka naučena ponašanja, neki modeli ponašanja koja djeca vide kod kuće”, ističe Lejla Mehanović, pedagogica u Srednjoj mješovitoj školi Živinice.

Problem nastaje kada se igre na sreću počnu posmatrati kao izvor zarade. Prekomjerno trošenje novca na to vodi u začarani krug pokušaja da se barem uloženi novac vrati.

“Onda se negdje izoliraju iz društvenih okolnosti, izostaju sa nastave i svojih regularnih obaveza i onda imaju neko niže samopouzdanje. Pri tome se razvije malo anksioznost, depresija i druge mentalne bolesti i naravno onda to negdje preraste u jedno ovisničko ponašanje koje se jako teško liječi”, navodi Meliha Bijedić sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

S ciljem smanjenja broja djece i mladih koji učestvuju u igrama na sreću i jačanja svijesti o štetnosti kockanja, po modelu iz Hrvatske u Bosni i Hercegovini se realizira program “Ko zapravo pobjeđuje?”.

“Uključuje osam tematskih radionica, školskih radionica za mlade uzrasta 15,16 godina, dakle to je prvi i drugi razred srednjih škola i plus jedno interaktivno predavanje za roditelje te djece, kao i predavanje, odnosno interaktivna radionica za sve uposlenike škole”, kaže Amir Hasanović, izvršni direktor Udruženja za prevenciju ovisnosti “NARKO NE”.

Program, koji se posljednje dvije godine realizira u školama na području Sarajevskog kantona, uskoro će biti uveden u deset škola i na području Tuzlanskog kantona. Izbor škola vršiće se po osnovu broja učenika, blizini kladionica, a cilj je da se pokrije što više općina.