Čak 72 radnika zbog neuvezanog staža ne mogu u penziju- Ko će odgovarati?

.

 

Zbog neuvezanog radnog staža, odnosno neuplaćenih doprinosa trenutno 72 radnika kladuškog, nekadašnjeg privrednog giganta Agrokomerca iako su ostvarili uslove, ne mogu otići u penziju. Kako bi ukazali na težinu situacije u kojoj se nalaze i pozvali nadležne da taj problem riješe neki od njih obratili su se našoj redakciji. Jedan od njih je Mumin Pehlić koji nakon 40 godina radnog staža ne može u zasluženu penziju zbog neuvezanog radnog staža. Ističe, njemu kao i ostalim radnicima koji čekaju penziju nije uplaćen radni staž za period duži čak i od 20 godina, odnosno zadnji uplaćeni doprinos je iz 1997. godine.

Pehlić odgovornim za ovakvo stanje, i nadležnim za rješavanje problema, odnosno uplatu neuplaćenih doprinosa smatra vlasnika, Vladu Federacije BiH.

Na naše upite da li će Vlada Federacije BiH ove godine rješavati problem radnika Agrokomerca, odnosno subvencionirati uvezivanje radnog staža, pismene odgovore smo dobili iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću, odnosno iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Kako navode u  2021. godini usvojen je Program utroška sredstava „Tekući transferi i drugi tekući rashodi – Subvencije javnim preduzećima- za uvezivanje radnog staža“ za 2021. godinu, a kojim će Agrokomerc moći aplicirati za sredstva iz oblasti prehrambene industrije. Programom je predviđen iznos od 7.000.000 KM za ove namjene, a maksimalan iznos sredstava koji se može odobriti jednom privrednom društvu po ovom  Programu iznosi 500.000 KM. Raspisivanje Javnog poziva se očekuje u narednom periodu. U informaciji koju smo dobili iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću navodi se da je Vlada Federacije u 2017. i 2018. godini donijela tri Odluke o odobravanju raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH za uplatu doprinosa za radnike Agrokomerca d.d. Velika Kladuša kojim je penzionisan 121 radnik, a ukupan iznos sredstava je bio 2.445.044 KM.  Isto tako, Programom utroška sredstava „Tekući transferi i drugi tekući rashodi – Subvencije javnim preduzećima- za uvezivanje radnog staža“ za 2020. godinu, gdje je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije nosilac aktivnosti, penzionisan je 21 radnik, a ukupan iznos uplaćenih sredstava je 208.120 KM. Iz navedenog se vidi da je ukupno za 142 radnika povezan radni staž, a ukupan iznos uplate je iznosio 2.653,124 KM.