fbpx Ćamil Duraković: Četiri dana uoči dženaze u Srebrenici će biti veličan Mladić, ovo je opasno i zahtijeva reakciju

Ćamil Duraković: Četiri dana uoči dženaze u Srebrenici će biti veličan Mladić, ovo je opasno i zahtijeva reakciju

Home

Ćamil Duraković: Četiri dana uoči dženaze u Srebrenici će biti veličan Mladić, ovo je opasno i zahtijeva reakciju


Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici, Ćamil Duraković, izjavio je za INS da se, bez obzira koliko htio sebe lažno prikazati kao čovjeka opredijeljenog za suživot, načelnik tog grada Mladen Grujičić ne može oteti devijantnom političkom ponašanju i kontaverzama iz svoje prošlosti. Činjenicu da mu je, kako je kazao Duraković, najveći idol zloglasni vođa radikala Vojislav Šešelj.

Duraković je to izjavio nakon što je javnost upoznata da će Opština Srebrenica finansirati «Petrovdanske dane», gdje će se pojaviti Ljiljana Bulatović, autorica nekoliko knjiga u kojima slavi optužene ratne zločince u BiH, među kojima i svog prijatelja Ratka Mladića. Na manifestaciji će se moći vidjeti sadržaji poput onog «Srebrenica – Laži podvala srpskom narodu», film o ruskim dobrovoljcima…

- Oni su pozvali kontraverznu mrziteljku Bošnjaka, koju preziru i u Srbiji, a kojoj sam ja 2011. zabranio dolazak u Srebrenicu i nastup u Domu kulture. Grujičić, dakle, poziva mrziteljku Bošnjaka da dođe četiri dana uoči dženaze u Srebrenici i da veliča Ratka Mladića, glavnog krivca za genocid. Ovo je dokaz da se s namjernom želi izazvati emotivnu reakciju žrtava. To je jako opasno i neozbiljno. Htio sam da kao predsjednik Organizacionog odbora upoznam i domaću javnost i međunarodnu zajednicu da će se na mjestu gdje je počinjen genocid sada veličati Ratko Mladić, koji je za njega odgovoran. To je uvrjedljivo i drsko – kazao je Duraović za INS.

Pozvao je policijske agencije i Tužilaštvo BiH da reagiraju.

- Pozivam ih da se pozabave sigurnošću u Srebrenici. Neko želi da naruši tu sigurnost i proizvede emotivnu reakciju žrtava. Neka preuzmu mjere, jer Tužilaštvo BiH je ranije znalo intervenirati i privoditi čak osobe u ovakvim situacijama. Naglašavam, ovim se direktno narušava sigurnost i proizvode tenzije u Srebrenici. Ovo se ne može tolerirati, ovo je strašno. Jako sam zabrinut kao građanin Srebrenice i BiH – rekao je Duraković.

 

(Izvor: INS)

Objavio: Tue, 04/07/2017 - 14:49

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top