Ćamil Duraković: Vučićev stav da je genocid pravna kategorija iskorak u suočavanju s prošlošću

Home

Ćamil Duraković: Vučićev stav da je genocid pravna kategorija iskorak u suočavanju s prošlošću


Lider pokreta Odgovor Ćamil Duraković pozdravio je izjavu Aleksandra Vučića da je genocid pravna kategorija, smatrajući da je upravo srebrenički genocid zločin koji je na taj način okvalifikovan najvišim sudskim instancama u svijetu i da prostora za negiranje nema.

"Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju potvrdili su kvalifikaciju zločina genocida. Pred MSP-om Jugoslavija je proglašena krivom za nesprečavanje genocida, na tom tragu danas predsjednik Vučić čini iskorak - prihvatajući ove pravne kategorije. Također, ne može i ne smije biti kolektivne krivice srpskog naroda. Za genocid je kriva i odgovorna politička i vojna struktura koja je logistički i ideološki organizovala i pomogla genocid u julu 1995. godine te pojedinci po komandnoj i individualnoj odgovornosti", kazao je Ćamil Duraković.

Dodao je da ne žali što Vučić obećava pomoć opštinama gdje žive Srbi u Federaciji BiH jer smatraa da je dosta politike u kojoj se svi uvijek okreću onim 'većinama' gdje im je lako. 

"Šta zna Milorad Dodik ili Mladen Ivanić kako je biti Srbin, pa to bolje znaju povratnici u Glamoč, Drvar i Bosansko Grahovo. Bošnjaci povratnici i Srbi povratnici imaju mnogo toga više zajedničkog nego oni i foteljaši iz Banje Luke", dodaje Duraković.

Pozvao je Bakira Izetbgovića da razmisli o inicijativi za zajedničku Deklaraciju s Vučićem o zaštiti bosanskog i srpskog jezika. 

"Nemojte zaboraviti obrazovni sistem Srbije priznaje predmet bosanskog jezika s elementima nacionalne kulture, za razliku od ekstremista iz Ministarstva prosvjete RS-a, koji bi voljeli da Bošnjaci ne idu u škole", zaključio je Duraković.

 

(Izvor: Klix)

Objavio: Wed, 06/09/2017 - 22:12

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top