Čampara: Teško da ISIL-ovci mogu preći sve te granice i doći do BIH

Gdje su odbjegli pripadnici ISIL-a i mogu li završiti na Balkanu tema je o kojoj se mnogo govori ovih dana u Bosni i Hercegovini

"Ne treba stvarati paniku. Stvara se panika na osnovu nekih informacija koje se svaki dan mijenjaju. Naravno moramo biti budni, pratiti situaciju, razmjenjivati podatke. Mislim da ova ruta neće ići ka Balkanu, nego da će se više kretati prema Libiji ili Avganistanu. Vidjećemo, mi moramo biti budni, ne smijemo stvari prepuštati slučaju", kazao je Čampara.

Optužbe da nema saradnje između policijskih i sigurnosnih struktura u BiH Čampara negira:

"Mislim da to nije tačno. Ne znam zašto neko insistira na tome da nema saradnje među policijskim agencijama. Znam da je ima. Mi imamo takav sistem uspostavljen koji prati ustavnopravno uređenje. Imamo decentraliziranu polciijsku strukturu, ali sigurno da postoji saradnja. Posebno kod razmjene informacija postoji itekako dobra saradnja."

Prihvatanje i procesuiranje bh. državljana sa stranih ratišta u nadležnosti je državnog ministarstva bezbjednosti i Tužilaštva BiH.

"Mi na nivou BiH imamo Ministarstvo sigurnosti i Tužiteljstvo koje je u ovim slučajevima nadležno. Ukoliko treba bilo kakva pomoć od strane drugih policijskih agencija naravno da će asistirati. Niko do sada nije tražio nikakvu saradnju", rekao je Čampara.

Govorio je i o mogućnosti da pripadnici tzv. Islamske države, koji su uspjeli pobjeći nakon vojne intervencije Turske na tlu Sirije, dospiju u BiH zajedno sa migrantima:

"Uvijek postoji mogućnost da se iskoristi ta situacija, migrantska kriza. Iz tog razloga naravno da postoji pojačan oprez. Mislim da će policijske agencije i granične službe, gdje postoje spiskovi tih ljudi, raditi. Teško da mogu proći sve te granice i doći u BiH neprimijećeno i neopaženo, ali ne može niko garantovati 100%."