Capak: Hrvatska će obustaviti imunizaciju, nedostaje vakcina

Capak
Hrvatska će morati da obustavi imunizaciju stanovništva protiv virusa korona, jer joj nedostaje Fajzerovih vakcina, rekao je danas direktor HZJZ Krunoslav Capak.

 

"Uspjećemo da vakcinišemo drugom dozom sve koji su primili prvu, ali ćemo morati da obustavimo imunizaciju, jer nemamo dovoljno Fajzerovih vakcina", rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalog štaba.

Dodao je da je i proizvođač Moderna isporučila određenu količinu vakcina, ali da je Hrvatska juče obaviještena da će se kasniti s novim isporukama.

"Mi nismo zadovoljni isporukom, to je daleko od onoga što smo dogovarali. I još nam se dodatno otežava situacija, jer su nam na početku dali veće količine, koje se sada smanjuju", rekao je Capak, prenio je hrvatski portal Index.

Direktorka zagrebačke Infektivne kllinike Alemka Markotić je rekla da nije sve samo politika.

"To je nova vakcina i potrebni su veliki kapaciteti da se proizvede velika količina. Sprovode se skupe i zahtjevne kontrole, one sve moraju biti uredne da bi vakcina bila puštena na tržište", rekla je Markotić.

Dodala je da ne postoji proizvođač koji ima savršene sve serije i to može biti jedan od razloga zbog kojeg će isporuke možda kasniti, prenijeli su hrvatski mediji.