Čarobni dodir Melihine kozmetike

Meliha Klopić Murtić iz Cazina svojom prirodnom kozmetikom osvaja nagrade, ali i kupce širom BiH i regiona

Sasvim sama i sa skromnim početnim kapitalom Meliha Klopić Murtić iz Cazina prije nekoliko godina pokrenula je proizvodnju prirodne kozmetike. Od tada do danas njena kozmetika je prerasla njen grad, ali i BiH i osvaja regiju. Posljednja potvrda njenog truda, rada i zalaganja je priznanje Snaga izvrsnosti koje je dobila od Udruženja poslovnih žena u BiH.

Inovativne stvari

- Posljednjih devet godina proizvodnja prirodne kozmetike jedina je djelatnost kojom se bavim. Ideja o vlastitom biznisu je nastala davno, nakon što sam završila fakultet kao najbolji student generacije, a nisam uspjela pronaći posao u struci. Nekoliko godina ranije sam napravila proizvod koji je sličan egipatskoj šećernoj pasti za depilaciju, ali koji se razlikuje po sastavu. Danas sastav Magic Touch ljekovite šećerne paste za depilaciju čini 11 različitih sastojaka u tačno preciznim omjerima kako bi se izvuklo najbolje djelovanje od svakog sastojka na kožu i neželjene dlačice. Mogu da je koriste čak i osobe s nekim kožnim problemima, poput neurodermatitisa (psorijaze, ihtioze, atopijskog dermatitisa, sklonost pucanju vena i kapilara... itd) bez bojazni od negativnog djelovanja ili nekih nuspojava, pojasnila je Klopić Murtić.

Ona je, kako kaže, član Asocijacije inovatora BiH i član nadzornog odbora, te je njen proizvod predstavljen na svjetskim izložbama inovacija.

- Kroz nekoliko godina sam osvojila 10 svjetskih priznanja za inovativan sastav proizvoda, istakla je Klopić Murtić.

Dodala je da danas postoji mnogo brendova koji proizvode prirodnu kozmetiku.

- Ipak, za nas mogu da kažem da smo drugačiji jer uvijek radimo inovativne stvari, svaki proizvod je napravljen po vlastitoj recepturi te od najboljih i najkvalitetnijih sastojaka, naglasila je Klopić Murtić.

Prema njenim riječima, prve osobe koje su testirale proizvod bile su njene prijateljice i mama.

- Bilo je to davno još pred kraj srednje škole i niko od njih tada nije ni pomislio da ću se nakon nekog vremena uhvatiti ukoštac sa poslovnim svijetom, a ja sam kroz ovih nekoliko godina izgradila brend koji je prepoznatljiv na području BiH, ali i regiona, dodala je Klopić Murtić.

Danas Magic Touch ima 30-ak različitih proizvoda za njegu lica i tijela. Za proizvodnju nekih, kako je istakla, potrebno je nekoliko sati, a za druge nekoliko dana ili sedmica.

Egzotični sastojci

- Sastojke nabavljamo svugdje, najviše u BiH, ali za neke proizvode su nam potrebni egzotični sastojci, pa njih nabavljamo iz drugih država. Mnogo naših proizvoda kvalitetom može parirati svjetski poznatim brendovima, kazala je Klopić Murtić.

Proizvode prodaju isključivo putem web shopa www.magictouch.ba i društvenih mreža (fb: Magic Touch Natural Cosmetics i instagram: magic_touch_bih) te u apotekama i nekoliko prodavnica na području USK-a.

- Trenutno smo u potražnji za nekim većim distributerom koji bi omogućio da naši proizvodi budu više dostupni, kazala je Klopić Murtić.

Priznala nam je na kraju da su ona i njen suprug razmišljali o odlasku iz BiH jer im je bilo previše svih prepreka, borbe sa birokratijom, ali su odustali.

- Ne kažem da je lako. Meni je žao što moram ovo reći, u BiH je svaki dan borba, ali ja sam očit dokaz da je moguće da se uspije ukoliko ste predani, istrajni i volite ono što radite, kazala je Klopić Murtić.