Časna u Mjanmaru kleknula pred policiju: "Ubijte mene, a ne djecu" (VIDEO)

Časna sestra
Na društvenim mrežama proširila se snimka časne sestre koja je u ponedjeljak u Mjanmaru kleknula pred naoružane policajce i molila ih da ubiju nju, a ne djecu.

 

"Kleknula sam. Molila sam ih da ne pucaju i ne muče djecu, već da umjesto toga ubiju mene", rekla je Sestra Ann Rose Nu Tawng u utorak.

Otkako je mjanmarska vojska preuzela vlast 1. veljače, na ulicama su se pojavile na tisuće prosvjednika. Snage sigurnosti nasilnim putem suzbijaju prosvjede te su optužene za ubojstvo skoro 60 ljudi. UN, SAD i niz drugih zemalja osudili su ubijanje civila, no vojska je odbacila optužbe i rekla da je spremna na sankcije i izolaciju.

"Djeca su se uspaničila i potrčala"

Prosvjednici su u ponedjeljak izašli na ulice Myitkyine, glavnog grada države Kachin, noseći kacige i improvizirane štitnike. Kada se oko njih počela okupljati policija, policija sestra Ann Rose Nu Tawng i još dvije časne sestre su ih zamolile da odu.

"Policija je jurila da ih uhiti i zabrinula sam se za djecu. Bila su izgubljena među prosvjednicima i nisu znala kamo bježati. Policajci su počeli pucati, svi su se raštrkali na sve strane", rekla je za BBC.

45-godišnja redovnica je stoga odlučila doći pred naoružane policajce, kleknuti i moliti ih da prestanu pucati. Oni su napustili to mjesto, ali su vrlo brzo počeli opet pucati na prosvjednike.

"Kleknula sam pa su i neki policajci kleknuli. Rekli su mi da moraju obaviti svoju dužnost. Na to sam im rekla kako ne mogu više podnijeti patnju drugih i da ako moraju nekoga ubiti, neka ubiju mene", kazala je časna sestra.

Upucali su muškarca pored nje, odnijela je njegovu tijelo u crkvu

Nakon što je policija nastavila s pucnjavom, sestra je vidjela da je pored nje pao muškarac ustrijeljen u glavu i da je nastala lokva krvi. Htjela ga je odnijeti i zamolila je druge prosvjednike za pomoć koji su s njom odnijeli tijelo u crkvu. Zatim je osjetila da je na njih bačen suzavac.

"Vrtjelo nam se u glavi, oči su nas pekle, kašljali smo, a djeca su plakala", rekla je Ann Rose Nu Tawng.

Ovaj incident nije prvi put da se sestra Nu Tawng susrela sa mjanmarskim snagama sigurnosti. 28. veljače je također kleknula pred njih i molila ih da prestanu s nasiljem, piše The Guardian.

"Već sam 28. veljače prihvatila da ću sada umrijeti", rekla je redovnica i dodala kako će se i dalje boriti za djecu.

"Ne mogu samo stajati, gledati i ništa ne učiniti. Ne mogu samo gledati što se događa dok cijeli Mjanmar tuguje", navela je Nu Tawng.