Čavalić: Zakasnili smo, ukidanje akciza na gorivo je trebala biti hitna mjera

.
Generalno je problematično što mi imamo izostanak bilo kakvih mjera u vrijeme krize, ističe Čavalić

 

Nakon što na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nije postojala entitetska većina za usvajanje prijedloga zakona o akcizama na gorivo po hitnom postupku, ekonomski analitičar Admir Čavalilć smatra da takve spremnosti neće biti ni u redovnoj proceduri ili će biti prekasno da građani osjete efekte takve odluke. 

Strukturne blokade

- Bojim se da smo zakasnili, jer ovo je trebala biti hitna mjera koja bi olakšala privredi i stanovništvu i imala stvarni ekonomski efekat – kaže Čavalić.

Apsurdnim smatra i očekivanja da akcize na gorivo budu smanjene u parlamentarnoj proceduri, te bi trebalo provjeriti može li ovakva odluka biti donešena kroz usvajanje uredbe, čime bi izvršna vlast preuzela odgovornost.

- Očigledno je da postoje strukturne blokade a ovo je elegantan način da se izbjegne politička odgovornost. Generalno je problematično što mi imamo izostanak bilo kakvih mjera u vrijeme krize. Imamo ekonomsku krizu, vlast bi trebala imati neki paket mjera, prije svega ići ka rasterećenju poslovanja i nepotrebnih troškova privrede i građana. Ni tu se nije ništa desilo – ističe Čavalić.

Izostanak solidarnosti

Na pitanje vodi li ekonomska kriza ka mogućim pobunama siromašnih građana ove zemlje, koji njen teren više neće moći podnositi, on kaže da ekonomski problemi neminovno vode političkim problemima pa i socijalnim nemirima.

- Nadam se da do toga, ipak, neće doći jer stabilno društvo je osnov svake druge stabilnosti. Međutim, ovo je bio dobar način da se privremeno smanji jedan namet i da se na taj način, barem simbolički, pokaže određena solidarnost javnog sa realnim sektorom. Međutim, ni to se nije uspjelo – zaključuje ekonomski analitičar Admir Čavalić.

FOTO: AVAZ