Čavara odgovorio Izetbegoviću: Nećemo odustati od izmjena Izbornog zakona

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović jučer je Sarajevu, uoči početka konstituirajuće sjednice Glavnog odbora SDA, komentarisao trenutnu političku situaciju u zemlji, odnosno neformiranje vlasti na svim nivoima i godinu dana nakon izbora.

Na pitanje da li izmjene Izbornog zakona ostaju nešto na čemu se treba raditi, Izetbegović je odgovorio da treba raditi na tome, ali da to ne smije biti uvjet za formiranje vlasti.

"Mislim da će se od toga odustati, odnosno da će odustati oni koji insistiraju na tome, a to je HDZ", naveo je, dodajući da se približavaju stavovi o ANP-u.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je da stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ BiH neće odustati od zahtjeva za izmjenom Izbornog zakona "kako bi spriječili preglasavanje od brojnijih Bošnjaka". Čavara je time odbacio tvrdnje predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

"Izjava da će neko odustati od toga da se insistira na legitimnom političkom predstavljanju je sama po sebi apsurdna. Svi znamo da hrvatski narod ne može birati predstavnike u institucije vlasti i nije uopšte realno niti normalno očekivati da ćemo odustati od toga cilja", rekao je Čavara za medije u Mostaru.

On je podsjetio na presudu Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić.

"HNS i HDZ BiH, ali i hrvatski narod u BiH, neće odustati od minimalnih zahtjeva, a to je promjena Izbornog zakona kako se ne bi ponavljao izbor drugog bošnjačkog člana Predsjedništva, kao što je to bio slučaj sa Željkom Komšićem", pojasnio je Čavara.

U ponedjeljak, 7. oktobra, navršava se godinu dana od kako su održani opšti izbori u BiH, a vlast na nivou BiH i u FBiH još nije formirana - piše N1.