Čavušolu i Mas: Poboljšati odnose Turske i EU

asd
Saglasni smo o neophodnosti dodatnog unapređivanja bilateralnog dijaloga i saradnje na svim poljima, kazao je Čavušolu

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) izjavio je danas da su vlade Turske i Njemačke dogovorile intenziviranje mehanizama bilateralnog dijaloga i saradnje i da će u tom kontekstu biti održavani sastanci resornih tijela, uključujući i Vijeće ekonomskog i trgovinskog partnerstva.

Trgovinska razmjenu od 38 milijardi dolara

Čavušolu se u Ankari danas sastao sa njemačkim kolegom Hajkom Masom (Heiko Maas), a nakon sastanka su obojica ocijenili da je to bio konstruktivan susret i razgovori o nizu bilateralnih i regionalnih tema, kao i o odnosima između Turske i Evropske unije, prenosi Anadolija.

Šef turske diplomacije kazao je da su razgovori i saradnja najviših zvaničnika Turske i Njemačke nastavljeni i u periodu pandemije COVID-19.

Ističući da su te dvije zemlje protekle godine uspjele ostvariti trgovinsku razmjenu od 38 milijardi dolara, Čavušolu je kazao da je Njemačka zemlja u koju Turska najviše izvozi, a druga zemlja iz koje Turska najviše uvozi.

- Saglasni smo o neophodnosti dodatnog unapređivanja bilateralnog dijaloga i saradnje na svim poljima - kazao je Čavušolu.

Kreirana bolja atmosfera

On je također kazao da je pozitivnim iskoracima kreirana bolja atmosfera u odnosima između Turske i Evropske unije.

Šef njemačke diplomacije Mas je kazao da su delegacije dvije zemlje danas u Ankari detaljno razgovarale i o odnosima između Turske i Evropske unije i da on želi da ti odnosi budu sve bolji i sve dublji.

- Nadam se da ćemo prevazići neslaganja i sporna pitanja koja smo imali između Turske i Evropske unije - naveo je Mas.