Cazin: Evidentirana vika, galama i drsko ponašanje, vodostaj Mutnice 152,00 cm

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 2 stepena Celzijusa. Vodostaj Mutnice iznosi 151,00 cm.

Prema najnovijim dostupnim podacima iz Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo od 03.02.2019. godine u 21:00 sati, uslijed prestanka padavina započeo je trend stagnacije i blagog opadanja vodostaja na slivu rijeka Une i Sane, rijeke Vrbas, kao i na gornjem toku rijeke Bosne. Srednji i donji tok rijeke Bosne još uvijek bilježi porast vodostaja smanjenog intenziteta što je posljedica dreniranja pritoka koje donose značajne količine vode u glavni tok. Trenutno su na vodomjernim stanicama Ključ, Sanski Most, Bihać, Klokot, Žepče i Maglaj dostignute vrijednosti vodostaja pri kojima je započelo kontinuirano obavještavanje nadležnih službi o mogućoj pojavi poplava.

Policijska stanica Cazin zabilježila je dva remećenja javnog reda i mira. U Ulici generala Izeta Nanića došlo je do "vike, galame i drskog ponašanja", a na parking prostoru ispred TC “Bingo” jedno lice zatečeno je prilikom prosjačenja, te je došlo do "nepostupanja po naredbi osobe na službenoj dužnosti".

Cazinski vatrogasci imali su mirnu noć bez intervencija.

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 78 pacijenata, dok je sanitet korišten jednom.

Vodosnabdjevanje je redovno, bez prekida, a odvožnja komunalnog otpada odvija se po redu odvožnje.

Kada je u pitanju elektrosnabdijevanje, sistem je trenutno stabilan, nema planiranih radova.

Iz BIHAMK-a javljaju da je zbog izlijevanja rijeke Vrbas obustavljen saobraćaj na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno na ulazu u Bugojno. Za vrijeme ove obustave, saobraćaj se preusmjerava na alternativne pravce kroz naselja Kula i Kandija.

Na magistralnom putu M-5 Mrkonjić Grad – Jajce u mjestu Jezero, zbog izlijevanja rijeke Plive vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom .

Zbog izlijevanja vode na kolovoz, potpuno je obustavljen saobraćaj ispod podvožnjaka, na ulazu u Maglaj. Za vrijeme obustave, saobraća se alternativnim pravcima. 

Zbog kišnih padavina i snijega koji se topi povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolovoz. Posebno skrećemo pažnju na puteve: Jablanica-Mostar-Doljani, Stolac-Neum, Dobro Polje-Miljevina-Brod na Drini, Mrkonjić Grad-Crna Rijeka, Jajce-Banja Luka i Turbe-Skender Vakuf-Karanovac. Savjetujemo oprezniju vožnju, te podsjećamo  da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog radova u tunelu Vranduk, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Na graničnom prelazu Brčko-Gunja, zbog nestabilnosti mosta obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse, dok je zbog radova u Hrvatskoj obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.