Cazin: Dostojanstveno obilježena 26. godišnjica formiranja Petog korpusa ARBiH

Odlukom Generalštaba Armije RBiH prije 26 godina formiran je Peti korpus Armije RBiH, a danas je godišnjica formiranja tradicionalno obilježena i u Cazinu.

Polaganjem cvijeća na Šehidskom obilježju te učenjem dove pred duše šehida i poginulih boraca počelo je obilježavanje ovog važnog datuma.

Na obilježavanju u Cazinu billi su prisutni, između ostalih, i ministar za boračka pitanja, Sandi Salkić, Jusuf Bajrektarević u ime Grada Cazin, te Sabid Lipović ispred Organizacionog odbora.

cazin

Peti korpus Armije RBiH bio je jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji BiH, a odlukom Predsjedništva BiH formiran je 21. oktobra 1992. godine, na slobodnoj teritoriji sjeverozapadne Bosne, odnosno Cazinske krajine. Komanda korpusa nalazila se u Bihaću, a zona odgovornosti obuhvatala je skoro kompletnu Krajinu.

Na dan formiranja, Peti korpus je u svom sastavu imao sedam brigada, a naredbom Predsjedništva BiH, njegovi komandanti tokom rata bili su generali Ramiz Dreković i Atif Dudaković.

Tokom operacije “Sana 95”, vođene u jesen 1995. godine, Peti korpus je u potpunosti porazio Abdićeve snage i oslobodio Veliku Kladušu, te porazio srpske snage oslobodivši Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, da bi na kraju ove operacije u sadejstvu sa Sedmim korpusom Armije RBiH oslobodio i Sanski Most.

Zbog izrazito teških uslova pri kojima je nastao i djelovao, kao i ostvarenih rezultata, Peti korpus se smatra jednim od najboljih i najslavnijih korpusa Armije Republike BiH.

cazin